Türkiye ile AB arasında buzlar eriyor mu?

Türkiye ile AB arasında buzlar eriyor mu?

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında son dönemde sıkıntıda olan ilişkiler, Ankara'nın çabaları ile yeniden ısınmaya başladı.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yaşanan pek çok anlaşmazlık, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından zirveye çıkmıştı. AKP hükümeti, AB’yi 15 Temmuz’a karşı Türkiye’ye yeterince destek vermemekle suçlarken, AB tarafı ise AKP hükümetinin OHAL çerçevesinde aldığı olağanüstü önlemlere itirazını yükseltmişti.

İki taraf arasında, neredeyse ilişkilerin “dondurulmasına” kadar varacak olan süreç, AKP hükümetinin inisiyatif ile tersine döndürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, AB Liderleri ile akşam yemeği daveti geldi. 5 Şubat tarihli davet mektubu, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in imzasını taşıyor.

Mektupta, Türkiye ile yapılan 25 Mayıs 207 tarihli son liderler zirvesinde “her alanda açık bir diyalog kurulmasının kararlaştırıldığı” hatırlatıldı. Mektupta, son dönemde yaşanan yakınlaşmanın “Türkiye’nin iç politikada ve AB üyesi ülkelerle ilişkilerde attığı adımlar” çerçevesinde geliştiğine özel vurgu yapıldı.

Mektupta, AB ile Türkiye arasındaki liderler zirvesinin 26 Mart 2018’de, Bulgaristan’ın Varna kentinde, AB dönem başkanı Bulgaristan’ın Başbakanı Borissov’un evsahipliğinde, bir “akşam çalışma yemeği” şeklinde yapılması için Erdoğan’a davet iletildi.

Yemekte, özellikle Türkiye’de hukuk ve temel özgürlükler alanında yaşanan son gelişmelerin de gündeme geleceğinin vurgulandığı mektupta, şöyle denildi;
“Bu yemek, ortak çıkarlarımız ve aralarında hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler konularının da olduğu ülkenizdeki son gelişmeler hakkında ortak değerlendirmelerde bulunmak için iyi bir fırsat olacaktır. Hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler, Türkiye-AB ilişkileri açısından başlıca unsur olmaya devam etmektedir.”

TÜRKİYE-AVRUPA PARLAMENTOSU KARMA HEYETİ TOPLANDI

Türkiye ile Avrupa Parlamentosu arasında, yaklaşık üç yıllık aradan sonra ilk toplantı yapıldı. Türkiye-AB karma parlamentosu TBMM ve AP kanadı başkanlıkları Strazburg’da toplantı.

TÜRKİYE, VİZE MUAFİYET BAŞVURUSUNU YAPTI

Türkiye, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine yönelik vize muafiyetine ilişkin “çalışma belgesi ve eklerini” resmen AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’a verdi. Türkiye’nin AB Büyükelçisi Faruk Kaymakçı tarafından iletilen belgede, Türkiye’nin vize muafiyeti için yerine getirmesi gereken kriterlerde neler yaptığına ilişkin bilgiler bulunuyor. Ancak vize muafiyeti konusunda Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirip getirmediği konusunda Ankara ile AB arasında görüş ayrılığı yaşanıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, vize muafiyeti için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriterden 67’sini gerçekleştirdiğini, geriye kalanların da “AB tavsiyesi olduğunu” söylemişti. Oysa AB, Türkiye’nin sadece 65 kriteri yerine getirdiği ifade ediyor. Türk Ceza Kanunu’ndaki terör maddeleri, iki taraf arasında vize muafiyeti açısından en sıkıntılı konuyu oluşturuyor. AB, terör tanımının Türkiye tarafından geniş yorumlanmasını eleştiriyor.