Türkiye’nin AC onaylı ilk Master Koç’u Banu Onuk

Türkiye’nin AC onaylı ilk Master Koç’u Banu Onuk

İstanbul’da koç eğitmenliği yapan Banu Uzkut Onuk, Association for Coaching(AC) onaylı Türkiye’nin ilk Master Koç’u oldu.

Ceren KAYA/ YURT

Association for Coaching (AC) Uluslararası Koçluk Birliği Türkiye Başkan Yardımcısı Uluslararası İşletme Yüksek Lisans mezunu Endüstri Mühendisi Profesyonel Koç Banu Uzkut Onuk, AC’nin Türkiye'deki ilk Master Koç’u ( koçlukta ustalık) unvanını aldı. 12 yıldır koçluk yapan ve dünyada 72 koçta olan bu unvanı alarak ülkede bir ilke imza atan Onuk, koçluk seanslarına, koç eğitmenliğini ve supervizörlüğüne İstanbul da devam ediyor. YURT’a açıklamalarda bulunan Onuk, hayat amacının kendisini devamlı geliştirerek sevgi kapasitesini artırmayı öğrenmek-öğretmek olduğunu ve başta çocukların kalbine dokunarak bunu geliştirmelerine katalizör olmak olduğunu fark ettikten sonra, gelişimini, eğitimini ve kariyerini bu yöne kaydırmaya karar verdiğini belirtti.

80 SAATLİK KOÇLUK EĞİTİMİ

Onuk, 2008 yılından bu yana profesyonel olarak koçluk yaptığının altını çizerek, Henkel’in sponsorluğunda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bünyesindeki lise öğrencilerine burs vererek, okul başarıları için koçluk yaptığını belirtti. Master Koç’u olmanın şartlarından da bahseden Onuk, “Uluslararası onaylanmış en az 80 saatlik koçluk eğitimine ait sertifikanız olmalı, 2000 saat üstü onaylanmış koçluk seans yapmış olmanız, her yıl kendinizi geliştiren uluslararası devam eden yıllık en az 42 saatlik eğitimler almanız, koçluk makaleleri, yayınları, kitapları okumanız, sizin gelişiminizi takip eden ve onaylayan en az bir onaylanmış süpervizörle düzenli çalışmanız olması gerekiyor” dedi.

"KENDİ BİLGELİĞİNİZİ FARKETMENİZE YARDIM EDER"

Yaşam koçluğu hakkında da bilgi veren Onuk, kişinin göremediği noktalara işaret ettiğini ve en mükemmel hale gelinmesi noktasında kişilere rehberlik ettiğini vurguladı. Onuk, “Normalde duracağınız noktanın ötesine geçmeniz için sizi zorlar. Yaşam Koçu kendi bilgeliğinizi fark etmenize yardım eder ve bunu başkalarıyla paylaşmanızı da olanaklı kılar” diye konuştu. İsteyen herkesin koçluk eğitimleriyle güç, incelik ve üslup içinde nasıl iletişim kuracağını öğrenebileceğini kaydeden Onuk, basit tekniklerin yalnızca insanların kendilerini dinlemelerini değil, harekete geçmelerini sağlayacağını ve nasıl konuşacağını da gösterdiğini söyledi.