Uçak nasıl pistten çıktı? Yolcular anlattı

Uçak nasıl pistten çıktı? Yolcular anlattı

Ankara-Trabzon seferini gerçekleştirirken, Trabzon Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra pistten çıkan Pegasus'a ait yolcu uçağının, denize metreler kala durabildiği aktarıldı. Havaalanı ile ilgili acil önlem alınması istendi.

Pegasus Hava Yolları’na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF tescilli Ankara-Trabzon uçağı dün akşam Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıktı. Uçaktaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi uçaktan tahliye edilirken, uçağın denize metreler kala durabildiği belirtildi.

Uçakla ilgili yeni görüntü ve bilgiler ortaya çıkarken, mürettebatın, uçağın hızla boşaltmasını istediği, yolculara eşyalarını almamaları yönünde uyarı anonsları yaptığı kaydedildi. Uçağın tahliyesi sırasında, acele edilmesi için yolcular arasında tartışmalar da yaşandı.

'KESKİN BİR KOKU YAYILDI'

Ankara'dan Trabzon'a dönüşte Trabzon Havalimanı'nda pistten çıkan Pegasus Havayolları'na ait uçakta yolcu olarak bulunan yolcular, panik anlarını ve yaşadıkları o korku dolu anları anlattılar.

Uçağın büyük bir gürültüyle pistten çıkmasının ardından uçağın içini keskin bir yakıt kokusunun sardığını belirten yolcular "Yaklaşık 20 dakika uçağın içinden çıkmayı bekledik. Uçağın içerisini keskin bir yakıt kokusu sarmaya başladı. İlk aklıma gelen acaba uçak ne zaman yanacak veya patlayacak oldu. Uzun süre bu korkuyu yaşadık. Yakıt deposunun alev alarak uçağın yanacağını, patlayacağını düşündüm. Allah korudu" ifadelerini kulandılar.

'10 METRE DAHA GİTSEYDİK UÇAK DENİZE DÜŞECEKTİ'

Uçukta bulunan AK Parti Trabzon İl Yönetim Kurulu üyesi Enes Aslan yaşanılan paniği şu sözlerle anlattı...

Aslan, uçağın inişe geçtiği sırada yalpalamaya başladığını belirterek "Uçak hafif yalpalayarak indi. İniş sırasında bir gürültü koptu. Ben deniz tarafına bakan 16-A nolu koltukta oturuyordum. Yolcular bağırmaya başladı. Uçak önce döner gibi oldu sonra yamaçtan kaymaya başladı. Ben acil çıkış kapısına yakındım. Kapıyı zorlanarak açtım. 10 metre daha gitseydik uçak denize düşecekti. Allah korudu. Çıktığımızda ortalık çamurdu. Sonra oradan çıkarak yukarıya doğru yolcular çıkmaya başladı" dedi.

Trabzon Havalimanı'na indikten sonra pist başında manevra yaparken, pistten çıkan yolcu uçağı için başlatılan kurtarma çalışmaları sürüyor. Kaza yapan uçağın pistin alt kısmındaki dik yamaçta denize yaklaşık 25 metrelik mesafe kala durduğu görüldü.

Uçağın bulunduğu toprak zeminde etkili olan yağış sonrası kayma ihtimaline karşın alınan önlemler artırıldı. İş makinelerinin bölgede başlattığı çalışmalar sürerken, kaza kırım ekipleri de kazaya ilişkin incelemelerde bulundu.

BAKAN SOYLU AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Trabzon Havalimanı'na iniş esnasında pistten çıkan uçakla alakalı sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bakan Soylu açıklamasında, “Trabzon Havaalanı'na bu akşam iniş esnasında pistten çıkan uçağın yolcularında herhangi bir sağlık sorunu yok. Allah’a şükürler olsun. Geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

PEGASUS'TAN AÇIKLAMA

Pegasus Havayolları, Ankara-Trabzon seferini yapan uçaklarının Trabzon Havalimanı'nda iniş sırasında pistten çıkması ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada "Pegasus Hava Yolları’na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF tescilli 21:25 Ankara kalkışlı Ankara-Trabzon uçağının, bu akşam (14 Ocak 2018) Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıktığı bilgisini doğrulamaktan dolayı üzgünüz. Uçağımızdaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi tahliye edilmiştir. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma bulunmamaktadır. Konuyla ilgili gelişmeler hakkında kamuoyu bilgilendirilmeye devam edilecektir" denildi.

Trabzon Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Öte yandan seferlerin tekrar başladığı havalimanında uçağın bulunduğu yerden çıkartılması amacıyla yetkililer, uçağın ağırlığı ve çıkarılışı sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için DHMİ'den çekici talep etti.  DHMİ'ye ait çekicinin Ankara'dan karayolu ile Trabzon'a hareket ettiği öğrenildi.

KAZA KIRIM EKİBİ İNCELEME YÜRÜTTÜ

Bu sabah bölgeye gelen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kaza Kırım Ekibi inceleme yürüttü. Uçak ve havalimanında inceleme yapan ekip kazayla ilgili rapor hazırlayacak. Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, telefonla aradığı Trabzon Valisi Yücel Yavuz dan bilgi aldı. Vali Yavuz da beraberinde bir ekiple Sahil Güvenlik teknesi ile açıldığı denizden incelemelerde bulundu.

KURTARMA PLANI HAZIRLANDI

Trabzon Havalimanında olayla ilgili ’kriz merkezi’ oluşturuldu. Kriz merkezi, pist başında yamaçta kalan uçakla ilgili kurtarma planı hazırlıyor. Pistten çıkan uçağın denize doğru yönelmesini önlemek için tedbir alındı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte uçağın kurtarılması için çalışma başlatıldı. Uçakta kalan yolcuların valizleri de tehlikeli olabileceği değerlendirilerek alınamadı. Uçağın piste çekilmesinin ardından yolcu valizleri alınacak.

TADİLATA ALINMIŞTI

Trabzon Havalimanı, Kasım ayında iyileştirme ve pist genişletme çalışması için tadilata alınmıştı. Devlet Hava Meydanları İdaresi tarafından ihale edilen pist genişletme ve iyileştirme çalışmaları 2nci etabı kapsamında havalimanı saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında uçuşlara kapatılmıştı. Pist, yapılan iyileştirme ve tadilat çalışmalarının ardından yeniden hava trafiğine açılmıştı.

PROFESÖR AKSOY TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atakan Aksoy şunları söyledi: "Havaalanı kaplamasının kuzey kesiminde yer alan zemin sathının darlığından dolayı bu tür kazalar yaşanabilir. Bu nedenle acil önlem alınmalıdır. Bölgenin yağışlı bir bölge olması dolayısıyla dolguda olan alanların dolgu mekanik analizlerinin yapılması, havaalanı kaplamasını da içine alabilecek şev kaymalarının olmaması için gerekli çalışmalar yürütülmelidir".

'İKİNCİ PİST YAPILMALI'

Trabzon Havalimanı'nın şu aşamada bir pist ile hizmet verdiğini ifade Prof. Dr. Aksoy, şunları söyledi: "Uzun zamandan bu yana hizmet veren Trabzon Havaalanı asfalt kaplamasının mühendislik bozucu gerilmeleri olan su hasarı, tekerlek izi, düşük sıcaklık çatlaması, yorulma gibi bakımlardan irdelenmesi gerekmektedir. Eğer Trabzon Havalimanı asfalt kaplamasının yeniden yenilikçi bir asfalt kaplama ile kaplanmaması durumunda Trabzon Havalimanı önemli bir süre hizmet veremez duruma dönüşür ki bu durum son derece önemli görülmektedir. İkinci pistin yapımı hızlanmalı. Trabzon’un gelişme trendi ve açılım noktaları düşünüldüğünde ikinci pistin inşası ve alan modernizasyonu ivedi ele alınmalıdır. İkinci pistin, asfalt kaplamaların kenarlarındaki geometrik genişlik kriterleri de dikkate alınarak daha büyük açıklıklarda olmak üzere dolgu çalışmaları yürütülmelidir.İkinci pistin varlığı birinci pistin bakım ve onarım noktalarında önemli bir avantaj sağlayacağı ileriki süreç için önemlidir."