Erdoğan'dan itiraf gibi dış politika açıklaması: "Dün dündür bugün bugündür"

Erdoğan'dan itiraf gibi dış politika açıklaması: "Dün dündür bugün bugündür"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında yaptığı basın açıklamasında eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "Dün dündür bugün bugündür" sözünü tekrarladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında bulunduğu İspanya'nın başkenti Madrid’de IFEMA Kongre Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İTTİFAKIMIZIN UKRAYNA'YA DESTEĞİ TAMDIR"

"İttifakımızın Ukrayna’ya desteği tamdır. Bu desteği bir barış vizyonuyla beraber ortaya koymalı, insani dramın yıkımın durdurulması için çaba göstermeliyiz. Kalıcı bir ateşkesin sağlanmasına dönük diplomatik girişimlerimizi yoğunlaştırılmalıyız."

"ASIL OLAN VERİLEN SÖZLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİDİR"

"İsveç ve Finlandiya liderleriyle dörtlü zirvemizi gerçekleştirdik. İmzalanan Mutabakat Muhtırası’nı, Türkiye’nin hassasiyetlerinin anlaşıldığının bir işareti olarak görüyoruz. Elbette bu bir başlangıçtır. Asıl olan verilen sözlerin hayata geçirilmesidir. Bundan sonraki süreçte muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı da buna göre atacağız."

"73 TERÖRİST TÜRKİYE'YE İADE EDİLECEK"

"Hiç şüphesiz bu muhtıra Türkiye ve milletimizin açısından zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. İsveç’in verilmiş olan sözü şudur: 73 teröristin Türkiye’ye iadesi. PKK ve uzantılarının para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması."

"MAKEDONYA 20 YILDA NATO'YA GİREBİLDİ"

"Biz parlamentomuzun bunu (Muhtıra) geçirmedikten sonra zaten bu iş yürümez. Önce İsveç ve Finlandiya üzerine düşen görevleri yerine getirmeleri lazım. Onlar bu görevlerini yerine getirmeleri halinde, biz de parlamentomuza yollarız. Eğer bunlar yerine getirilmezse bunun parlamentomuza gönderilmesi söz konusu değil. Biliyorsunuz Makedonya ne kadar zamanda NATO’ya girebildi? 20 yılda NATO’ya girebildi. Bu iş öyle ‘Ben istedim, oldu’ süreci değildir. İsveç de Finlandiya bunu biliyor."

"YUNANİSTAN ABD'DE DE DAVOS'TA DA AYNISINI YAPTI"

"Yunanistan’ın son dönemlerdeki tutumu bizim siyaset anlayışımıza asla uymuyor. Son dönemde kendisine İstanbul’da verdiğim yemekten sonra teklifte bulundum: ‘Bundan böyle aramızdaki ilişkileri ikili yapalım, üçüncü kişileri aramıza sokmayalım’ dedim. Fakat buna rağmen Amerika’da Cumhuriyet Senatosu’nda yaptığı konuşmayla bizim bu anlaşmamızı iki-üç hafta sonra maalesef tamamen tersine dönüştürdü. Sadece onunla kalmadı, Davos’ta da aynısını yaptı. Onunla da kalmadı ve bir taraftan adalar, adacıklar buralara özel ziyaretler yapıp bu ziyaretlerde de silahlandırmalara gitmek gibi bir gayretin içine girdi. Bu ada ve adacıklar gerek Lozan gerek Paris anlaşmasına göre oraları silahlandıramazsın.  Ama Yunanistan böyle bir adımın içine girdi. Sorulduğunda alınan cevap şu: Rusya’ya karşı. Benim halkım bunları pek yutmuyor. Niye? Neden? Adama sorarlar yani, niçin? Çünkü biz barışın egemen olduğu bir dünyayı tesis edeceksek, o zaman bu adımlar niçin atılıyor? Buna olumlu bakmıyoruz"

"SAYIN BİDEN KENDİNDEN EMİN"

"Şu anda biz sayın Biden ile yaptığımız görüşmeden sonra heyetlerimizi gerekirse yine göndereceğiz. Cumhuriyetçilerle görüşmeler yapmak suretiyle. Onların desteğini de almamız halinde inanıyorum ki, sayın Biden’ın bu konudaki samimi gayretleri, ciddi bir destek bulacaktır. Gecikmeden hemen bir heyeti Amerika'ya göndereceğim. Sayın Biden kendinden emin."

SÜLEYMAN DEMİREL'İN SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

"Siyasette dün dündür bugün bugündür. Bunu bir şekilde bilmemiz lazım. 24 saatte siyasette çok şey değişir. Bu anlayışla siyaseti yürüteceğiz ama dimdik de duracağız. Türkiye-Amerika ilişkilerinin geçmişi çok eski. Ben başbakan olmadan önce Sayın Bush ile bir süreç başlattım. O günden bugüne gelen bir sürecimiz var. İyi günler oldu, kötü günler oldu. Öyle ya da böyle Türkiye-Amerika ilişkileri de yolunda devam etti."