Gözler Madrid'de! Kritik zirvede imzalar atıldı! İsveç ve Finlandiya NATO'ya alınacak mı?

Gözler Madrid'de! Kritik zirvede imzalar atıldı! İsveç ve Finlandiya NATO'ya alınacak mı?

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma girişimleriyle ilgili Madrid'de yapılan görüşme sona erdi. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında iki ülkenin NATO üyelik süreçleri ile ilgili üçlü memorandum imzalandı.

İspanya'nın başkenti Madrid, NATO Zirvesine ev sahpiliği yapıyor. IFEMA Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeye, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg katıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ev sahipliğindeki görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi.

fwwvmowwqaiqaic.jpg

KİM NE SÖYLEDİ?

ERDOĞAN: "NATO TÜRKİYE'Yİ KAYBETMEYİ GÖZE ALABİLİR Mİ?"

Erdoğan, İspanya'ya gitmeden yaptığı açıklamada, "Burada en önemli güç neresi? Türkiye. Türkiye gibi bir gücü NATO kaybetmeyi göze alabilir mi? Kolay değil 70 yıl ve NATO içinde Türkiye ilk 5'in içinde yer alan bir ülke, her yönüyle. Bu gücünü NATO için bugüne kadar istikrarlı bir şekilde kullanmıştır, hiç taviz vermeden. Şimdi bundan sonraki süreçte de bu tavizsiz yürüyüşümüzü aynı şekilde devam ettirme kararlılığındayız." dedi.

STOLTENBERG: "İLERLEME KAYDETMEYİ UMUYORUZ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile NATO Liderler Zirvesi öncesi gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Finlandiya ve İsveç’in üyeliği konusunda ilerleme kaydetmeyi umuyoruz" demişti.

LİNDE: "SOMUT ADIMLAR ATMAK İÇİN AÇIK FIRSATLAR VAR"

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'nin mevcut durumda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabilmesine ilişkin olarak, "O kadar ileri gideceğimizi düşünmüyorum, ancak somut adımlar atmak için açık fırsatlar var" olarak konuşmuştu.

NİNİİSTÖ: "MÜZAKERELERDE İLERLEME KAYDEDİLDİ"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niniistö, "Türkiye ile müzakerelerde ilerleme kaydedildi. Görüşmeler resmi düzeyde gerçekleşti" açıklaması yapmıştı.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da hazır bulundu.

2 SAATLİK GÖRÜŞMEYE ARA VERİLDİ

İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız@RTErdogan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme verilen aranın ardından devam edecek" denildi.
 

GÖRÜŞMENİN ARDINDAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Görüşmenin sona ermesinin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan İsveç açıklaması geldi. Dışişleri'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemiz ile İsveç arasında düzenli siyasi istişareler, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı ve İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Robert Rydberg eşbaşkanlığında 29 Haziran 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecektir.

Siyasi istişareler çerçevesinde, Türkiye-İsveç ikili ilişkilerinin kapsamlı olarak ele alınması, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerinde durulması ve güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir."

ORTAK BİLDİRİYE İMZA ATILDI

İspanya’nın başkenti Madrid’te AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le gerçekleştirilen dörtlü görüşmenin ardından Ortak Bildiri imzalandı.

MEMORANDUM NEDİR?

Memorandum, bir devletin başka bir devlete siyasal bir sorunla ilgili olarak gönderdiği uyarı yazısı, diplomatik nota anlamına gelmektedir.