Gürsel Tekin: Erken seçim koşulları oluşmuş durumda

Gürsel Tekin: Erken seçim koşulları oluşmuş durumda

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Yurt Gazetesi Yazarı, İstanbul Temsilcisi Abdullah Ağırkan'ın sorularını yanıtladı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin Yurt Gazetesi Yazarı, İstanbul Temsilcisi Abdullah Ağırkan'ın sorularını yanıtladı. Tekin, " Büyük Kurultay için yasal süre en fazla üç yıl. Yani en geç 2023 yılı Temmuz ayında Kurultay yapmamız lazım. Burada bir sorun yok.  "

  • Muhalefet partileri 2022 yılı sonunda bir erken seçim bekliyor. Sayın Kılıçdaroğlu katıldığı bir televizyon programında “Eylül ayında seçim bekliyorum” dedi. Bu yıl erken seçim olacak mı?

agirkan.jpg

Erken seçim koşulları oluşmuş durumda. Yapılan araştırmalara göre halkın yüzde 60’ı seçim istiyor. Seçim isteyenler de her gün artıyor. Dolayısıyla millet sandık istedikten sonra o sandık mutlaka milletin önüne gelir.  Ancak muhalefetin seçim güvenliğini sağlamak için büyük bir seferberlik yapması gerekiyor. Sandık geldikten sonra tüm Türkiye’de tutanakların toplanması, vatandaşın verdiği oyun doğru bir şekilde sayılması için üzerimize düşen görevler var.

  • Muhalefet bugün seçime hazır mı? Sandık güvenliği konusunda kuşkular var. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel 250 bine yakın görevli belirlendiğini ifade etti. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın yakın zamanda 106 bin sandık görevlisinin bugünden belli olduğunu, müşahitlerle birlikte 1 milyon kişinin sandık güvenliğini sağlayacağını açıkladı. HDP ve Saadet Partisi de çalışmalarına devam ediyor. Geçmişte yaşanan bazı olaylar bu seçimde tekrar yaşanacak mı?

Geçmişte yaşanan olayların yaşanmaması için bütün muhalefet büyük bir heyecanla çalışıyor. Ancak AKP de belli adımlar atıyor. Erdoğan adil, uluslararası standartlara uygun bir seçim filan istemiyor. İstanbul seçimlerinde bunu gördük.  kazanmak için her yol mübah. Örneğin YSK’da kilit görevde olan bazı isimler İktidara  yakın vakıflarda yönetici. Bu insanların adil ve tarafsız bir şekilde seçim işlerini yönetmesini kimse bekleyemez. Her alanda hazırlıklı olmalıyız. En önemli konu kongre. CHP olarak biz 2020 yılının Temmuz ayında kongremizi yaptık. Eğer bir erken seçim olursa bu açıdan bir sorun yok. Ancak eğer erken seçim olmazsa ve seçim zamanında yapılırsa İl ve İlçe yöneticilerimiz açısından hukuki bir tartışma konusu var. Kanunen büyük kongre takvimini bir sene ileri atabiliriz. Bu halde 2023 yılı Ocak ayından itibaren mahallelerden başlayarak il ve ilçe yönetimlerini seçmemiz gerekir. Eğer bu adım atılmazsa  sandık kurulları ile yöneticilerimiz arasında hukuki ihtilaflar çıkabilir. YSK bazı il ve ilçe başkanlarımızın görev süresinin dolduğunu söyleyerek onları tanımayabilir. Ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalırız.

2023 yılında seçim atmosferinde kongreleri yapmak uygun da olmayabilir. Dolayısıyla ben diyorum ki 2022 yılında bu işi bitirelim. Mahallelerden başlayarak il ve ilçe yöneticilerimizi seçelim. Kongre takvimini başlatalım. Büyük Kurultay yine 2023 yılında olabilir. Fakat tüm yöneticilerimiz yasal süre içerisinde seçilmiş arkadaşlardan oluşsun.

  • CHP kongre takvimini başlatmazsa ne olur?

Büyük Kurultay için yasal süre en fazla üç yıl. Yani en geç 2023 yılı Temmuz ayında Kurultay yapmamız lazım. Burada bir sorun yok. Ancak il ve ilçe yöneticilerimiz açısından sorun var. Bu yöneticiler Kurultay’dan bir kaç ay önce seçildiler. Kongre süreci başlamazsa görev süreleri ile ilgili hukuki sorun ortaya çıkabilir. Şimdi önümüzde iki yol var. Ya 2023 yılı Ocak ayından itibaren il ve ilçe kongre süreci başlayacak. Ya da bunu daha önce yapacağız. Erken seçim olmazsa 2023 yılı Haziran ayında sandık milletin önüne gelecek. Seçim atmosferinde kongre yapmak sıkıntılara neden olabilir. 2022’nin stratejik açıdan doğru zaman olduğunu düşünüyorum. Şimdiden il ve ilçe yöneticilerimizi seçmeye başlayalım, eğer bir erken seçim olursa erken seçime, olmazsa genel seçime hukuken hazır hale gelelim.

  • Hükümet İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik bir soruşturma başlattı. Bu AKP’nin seçim hazırlığı mı?

Ortada akıl ve izan dışı bir suçlama var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi teröristleri işe aldı diyorlar. Bunun soruşturması, temiz kağıdı var. Devletin yetkili makamları, savcılık iyi hal kağıdı veriyor. Ne yapacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi? Savcılığın iyi hal kağıdını mı tanımayacak? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kolluk kuvvetleri, yargı teşkilatı, istihbarat kurumu mu var? Devletin yetkili makamları ne diyorsa elbette ona uygun davranacak.           

AKP bu yöntemle siyasi bir kazanım elde etmeyi umuyorsa hiç merak etmesin tam aksi oluyor. Sokaktaki vatandaş bu haksızlıklara, yalanlara isyan ediyor. Türkiye’de sandık oturmuştur. Millet sandığa ve iradesine sahip çıkar. Buna yönelik müdahaleyi de affetmez. Ekrem İmamoğlu 16 milyon İstanbulllu’nun iradesini temsil ediyor. İstanbullular da hükümete notunu veriyor. Ancak yapılanı doğru okumamız lazım. AKP devletin tüm imkanlarını, tüm makamlarını kullanarak siyasi sahayı tanzim etmek peşinde. Her tür operasyonu yapabilir, her adımı atabilirler. Seçim döneminde bunlar daha da yoğun şekilde yaşanacak. O yüzden hazır olmamız lazım. Kongre yapmamız da bu açıdan önemli. Genel merkezimizin geeken adımları atacağını umuyorum.