İlber Ortaylı, "6'lı masanın adayı kim olsun?" sorusunu yanıtladı

İlber Ortaylı, "6'lı masanın adayı kim olsun?" sorusunu yanıtladı

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, altılı masanın adayının kim olması ile ilgili soruya yanıt verdi.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, KAFA TV'de yayınlanan 'İlber Ortaylı İle Cahille Sohbeti Kestim' programında gazeteci Candaş Tolga Işık'a konuştu. Altılı masanın cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili konuşan Ortaylı şöyle dedi:

ALTILI MASANIN ADAYI

Candaş Tolga Işık: Altılı masanın hala cumhurbaşkanı adayını çıkarmamış olmasına ne diyorsunuz?

İlber Ortaylı: Beni hiç ilgilendirmiyor. Fakat bu önemli bir şeydir. Burada bir tavır vardır. Bu tavırdan iktidar partisi herhalde ciddiye alıyor ki bu kadar uğraşıyorlar. Kendilerine göre bir adayı orada yüceltmeye çalışıyorlar. 

O mu kazanacak falan değil. O rey düşürür, bu tarafı arttırır diye belki öyle karar veriyorlar, bana göre öyle.

Birini çıkartmak istiyorlar, bu onların stratejik hakkıdır. Çünkü bu iş maalesef demokrasi bir filozof faziletiyle değil, daha enteresan popülist stratejilerle takip edilen bir rejimdir. Dünyada böyle oldu. Fazilet mücadelesi ile olmuyor bu iş.

"MİLLET İTTİFAKI, İKTİDAR PARTİSİNİ RAHATSIZ EDİYOR"

Tabi doğrulara, kanuna, ahlaka, namusa uymak gibi bir ilke var. Buna uymaya çalışılan yer var uyulamayan yer var o ayrı. Fakat burada bir bu ittifak işleyişi itibarıyla, gelişimi itibarıyla rahatsız ediyor iktidar partisini. Kendi ifade ettikleri gibi de çok küçümsediklerini sanmıyorum.

KILIÇDAROĞLU ADAY OLSUN MU?

Candaş Tolga Işık: Kemal Kılıçdaroğlu aday olsun mu?

İlber Ortaylı: O beni hiç alakadar etmiyor. Ama tabi bazı şeylerde o da yanlış yapabilir. İktisadi programı tayin için, iktisadi sloganları hazırlamak için son dakikada Amerikan üniversitelerinden adam aranmaz. O işin aylar öncesinden, yıl öncesinden yapılması gerekirdi. Çok önemli bir şey bu.