İşte İlber Ortaylı'ya göre öğrenilmesi en zor dil!

İşte İlber Ortaylı'ya göre öğrenilmesi en zor dil!

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, dünya üzerinde öğrenilmesi en zor dilin hangisi olduğunu açıkladı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kafa TV'de Candaş Tolga Işık'ın konuğu oldu. Ünlü tarihçi Ortaylı, 'öğrenmesi en zor dil hangisi' sorusuna yanıt verdi.

"ÖĞRENİLMESİ EN ZOR DİL RUSÇA"

Herkesin merak ettiği soruya, 'Rusça' cevabını veren İlber Ortaylı, şunları söyledi: "Rusça çok zor. Bütün gramerde bütün kaideleri istisna için öğrenirsin. Kaideli kelime kadar istisna var.

4.jpg

İLBER ORTAYLI KAÇ DİL BİLİYOR?

İlber Ortaylı ileri seviyede Almanca, Rusça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve iyi seviyede Latince konuşabiliyor.

650x344-rusca-hayvanlar-rusca-hayvan-isimleri-okunuslari-ve-turkce-karsiliklari-e1-1703666992571.webp

RUSÇA NASIL BİR DİL?

Hint-Avrupa Dil Ailesi / Avrupa Dilleri /  Slav Dilleri grubuna giren Rusça; dâhil olduğu gurubu, Doğu Slav Grubundan Belarusça ve Ukraynaca ile Batı Slav Grubundan ise Bulgarca, Sırpça, Slovakça, Hırvatça, Lehçe ve Çekçe ile paylaşır.

Birleşmiş Milletlerin resmi dil olarak kabul ettiği 6 dilden (Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Arapça) birisidir. Ayrıca Rusya’nın Birleşmiş Milletlerin 5 daimi üyesinden (ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık ve Fransa) birisi olması nedeniyle, Rusça dünya genelinde yaygın ve etkin bir dil olmuş, dünya üzerinde en çok konuşulan 10 dil arasında yerini almıştır.

rusca-kursu.jpg
Rusçanın en önemli özelliklerinden birisi; kelime vurgusunun belirli bir yeri ve genel geçer bir kuralının olmamasıdır. Bu nedenle kelimeler öğrenilirken telafuzun yanında vurgusu da öğrenilir. 

Rusçada Bulgar eğitimci Kiril ve Metodius Kardeşler tarafından, eski bir Doğu Slav lehçesi olan Novgorod lehçesinden etkilenerek oluşturulan “Kiril Alfabesi” kullanılır. Toplam 33 harf vardır. İbranice, Çince ya da Arapça gibi tamamen farklı harfleri değil aynı zamanda Latin harfleri de içerdiği için öğrenilmesi kolaydır.

cyrillic-alphabet-on-black-chalkboard-2021-08-26-16-32-11-utc-min-scaled-2.jpg

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Dil Enstitüsü Yabancı Dil Merkezi (Defence Language Institute Foreign Language Center – DLIFLC) tarafından yapılan hesaplama neticesinde; iyi seviyede İngilizce konuşabilen bir kişinin, 720 saatlik eğitim sonunda günlük yaşantısını rahatlıkla sürdürebilecek derecede Rusçayı öğrenilebileceği öne sürülmüştür.