İzmir'in depreme en dayanıklı ilçeleri açıklandı

İzmir'in depreme en dayanıklı ilçeleri açıklandı

İzmir Buca merkezli 3.9'luk depremin ardından İzmir'in deprem haritası yeniden gündeme geldi. Peki, Ege'nin incisi bu şehirde depreme dayanıklı ilçeler hangileri?

İzmir'de geçtiğimiz gün meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgenin deprem riski yeniden araştırılmaya başlandı. 

Kahramanmaraş depremlerinin ardından olası büyük İstanbul depreminin yanı sıra İzmir'de de olabilecek depremler nedeniyle İzmir'in depreme dayanıklı ilçeleri merak konusu oldu. Peki, İzmir'in depreme en dayanıklı ilçeleri nereler? İzmir'de nerelerden fay geçiyor? İşte MTA fay haritasına göre İzmir'de deprem riski olan ilçeler...

İZMİR'DE CANLI FAYLAR VAR

Birinci derece deprem kuşağında olan İzmir'e dair önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "İzmir'den kuşkumuz var. Bunu dediğimizde, 'Hemen yarın deprem olacak, eve girmeyin' demiyoruz. İzmir'den endişemiz var. Neden? Canlı faylar var. Canlı fay demek, günün birinde tekerrür periyodu doğduğunda harekete geçip deprem üretebilir. Bu faylar özellikle çevrede olan faylarla tetiklenebilir, stresleri artmış olabilir. Daha önce Sisam'da olan depremde, bu fayların önemli bir kısmı yüklendi. Kendileri zaten bir stres, zaman geçtikçe yüklüyorlar. Bir de çevredeki depremlerden stres geldiği zaman yükleniyorlar" dedi.

İZMİR'DE NERELERDEN FAY HATTI GEÇİYOR?

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ ise İzmir'de tehlike arz eden 4 önemli fay bulunduğunu söyledi. Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça faylarının tehlikeli olduğunu belirten Akçığ, kentte deprem açısından en riskli yerleşim yerlerinin Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar, en güvenli yerleşim yerlerinin ise dağlık kesimler olduğunu söyledi.

0x0-izmirin-depreme-dayanikli-ilceleri-belli-oldu-bu-semtler-guvenli-alanlar-1678698791419.jpg

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan da, İzmir'de aktif 13 fay hattının bulunduğunu, bir çok bölgenin deprem açısından riskli olduğunu ifade etti.

İzmir'de 40 kilometre uzunluğunda deprem üretme potansiyeline sahip olan büyük bir fayın, Narlıdere ilçesinden geçerek Konak, Alsancak ve Altındağ'a doğru gittiğini vurgulayan Murathan, bu nedenle Narlıdere'nin belli bölgelerinin, Alsancak ve Konak'ın kıyı ile bağlantılı olan kesimlerinin ve Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli ilçelerinin riskli bölgeler olduğunu söyledi. Alim Murathan, en çok riskli olarak görülen alanların ise Karşıyaka-Çiğli ve Menemen hattını kapsayan bölge olduğunu açıkladı.

İZMİR'DE HANGİ İLÇELER DEPREME DAYANIKLI?

Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.