Japon Deprem Uzmanı İstanbul ve Ege için uyarıda bulundu: Tusunaminin metreleri...

Japon Deprem Uzmanı İstanbul ve Ege için uyarıda bulundu: Tusunaminin metreleri...

CNN TÜRK canlı yayınına katılan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Türkiye'deki olası bir tsunami hakkında İstanbul ve Ege için uyarıda bulundu...

Moriwaki'nin vurguladığı üç ilçe, İstanbul için ciddi bir uyarı niteliği taşıdı.

İşte Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin açıklamaları:

"Genç yaşlardan itibaren eğitim çok önemli. Örneğin çizgi romanlarla depremin nasıl gerçekleştiği ve deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiği anlatılıyor. Binalara güvenmek, arka sokaklarda sığınmak tehlikeli. Dışarıda tabelalar ya da camlar düşebilir. Bu yüzden binanın içinde kalıyoruz.

Müteahhitler binaları belirli kurallara uygun inşa ediyorlar. Yasal olmayan ya da izinsiz binalar pek yok.

Normalde Japonya'da denizde depremler yaşanır. Ancak son zamanlarda bu karada da olabiliyor. Tsunamiler de oluşabilir. Türkiye'deki deniz küçük olduğundan genellikle 1 ila 3 metre arasında olabilir. Yılda 6'dan fazla 6'dan büyük deprem yaşanıyor.

JAPON DEPREM UZMANINDAN TSUNAMİ UYARISI

Hatay'dan sonraki denizde oluşabilir. Dolayısıyla Mersin, Antalya ve Alanya gibi sahil şeritleri. Bu durum Akdeniz'in tamamını, Ege'de ise İzmir ve Muğla gibi yerleri etkileyebilir. 'Okyanus yok, o yüzden tsunamiler olmaz' diyemeyiz.

Akdeniz, Ege ve Marmara gibi küçük denizlerde 'bardak sallanırsa dalga olur.' Bu durumda tsunamiler olabilir ama en fazla 1 metre. Ancak kötü bir senaryoda kaymalarla birlikte 3 metreye kadar çıkabilir.

Ege'de deprem olduğunda, özellikle İzmir, Muğla ve Fethiye gibi sahil kesimleri etkilenebilir. Marmara'da da durum aynı. 1 metreden en kötü senaryoda 3 metreye kadar yükselebilir. Tsunaminin içindeyseniz yüzme olasılığı yoktur. Şans eseri bir ağaca tutunma şansı olabilir. Her ne olursa olsun yüksek bölgelere çıkılmalı.

"TAMAMEN SUYLA KAPLANABİLİR"

Hatay'da düz bir alan varsa, tamamen suyla kaplanabilir. Örneğin İstanbul'da söyleyecek olursak... Avcılar, Küçükçekmece ve Büyükçekmece bölgeleri tamamen sular altında kalabilir.

Hepimiz hazırlıklı olmalıyız. Türkiye'de Japonya gibi büyük bir deprem olursa herkesin hazırlıklı olması önemli. Yaşadığınız evin zemini nasıl, kontrol edilmeli mi? Binanın yapım tarihi ne, öncesinde mi sonrasında mı? Kontrol edildi mi edilmedi mi? Eğer her şey kötüyse, acil çantalar, düdük, sıvı besinler... Bunları çantanıza koymalısınız.

"MERDİVENLER EN TEHLİKELİ BÖLGELER"

Enkaz altında kalan bir insan için en kritik ihtiyaç su. Düdük ile ses çıkarabilmek önemli. Enkaz altında 2 hafta geçtikten sonra ses çıkaramaz hale gelebilirsiniz. Bu yüzden düdük ile titreşim yaratarak ses çıkarabilirsiniz. Merdivenler en tehlikeli bölgelerden biri olabilir."