'Sansür Yasası' Meclis'te! İlk iki madde kabul edildi!

'Sansür Yasası' Meclis'te! İlk iki madde kabul edildi!

Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

“Sansür yasası” olarak bilinen ve hapis cezaları da öngören 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde görüşülmeye başlandı.

Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri, usul tartışması ile başladı.

ekran-goruntusu-2022-10-04-225508.png

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, teklifin hapis cezası öngören 29. maddesi ile ilgili olarak da şunları söyledi:

"ANAYASA'YA AYKIRILIĞI AÇIK VE SEÇİKTİR"

"Teklif sahiplerinin de belirttiği gibi, her iki komisyonda; Türk Ceza Kanunu’nun ‘savaşta yalan haber yayma’ maddesi olan 323. Maddesinin buraya aktarılmasıdır. Bu madde, Anayasa Madde 15 gereği, olağan hukuk düzeninde, barış hukukunda mümkün değildir. Çünkü hak ve özgürlüklere, olağan düzende 13’üncü madde uygulanır. Oysa, 15’inci madde yalnızca olağanüstü hal ve savaş düzeninde uygulanır. Şu anda Anayasa askıdadır. Bunu defalarca dile getirdik. Anayasa’ya aykırılığı açık ve seçiktir ve madde çok tehlikelidir"

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, teklifin Anaysa Mahkemesi kararları dikkate alınarak hazırlandığını söyledi.

"ACILARIMIZIN HABER YAPILMASINI YASAKLAMAK İÇİN KULLANILIYOR"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da TBMM Genel Kurulu’nda; "Açlık, işsizlik, hayat pahalılığının can yaktığı, şiddetin her gün can aldığı bir dönemde bu Meclis, ‘Sansür Yasası’ ile yasama yılını açıyor. Mesaisini acılarımızın dertlerimizin çözümü için değil bunların haber yapılmasını ve konuşulmasını yasaklamak için kullanıyor. ‘Sansür Yasası’nı da ülkenin gündemine böyle yabancı Meclis yapısını da kabul etmiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz ve birlikte değiştireceğiz" dedi.

ekran-goruntusu-2022-10-04-225456.png

CHP Medya ve İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, “Sansür Yasası’nın” TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında; “Bu gazeteci dediğiniz yaratık, canavar olmuş. Bir karanlık yaratıyorsunuz, içine gazeteci diye bir canavar koyuyorsunuz. O canavar değil ama o karanlık sizi yutar. Yapmayın bunu... Özgürlük mücadele ile geliyor. Arkadaşlar elinizdeki gücü oligarşiye teslim etmeyin, bürokratik oligarşiye. İletişim Başkanlığı’na, Basın İlan Kurumu’na vermeyin” dedi.

Tuncay Özkan şöyle devam etti:

 

"OLİGARK, KEYİFÇİ!"

"Biz Ergenekon’dan yargılanırken, bir sanık düğmelerini yırttı. Yargıca doğru fırladı. ‘As ulan beni as’ dedi. Adamın yanıtı ne oldu biliyor musunuz? ‘Vallahi cezada yeri yok, kanunda yeri olsa seni niye asmayım. Ben de istiyorum ama kanuna koymamışlar’ dedi. Bir gün o yargıç döndü bana dedi ki. ‘Anayasa’ya aykırı ya. Bana bu soruyu soramazsın. Sen ana nasıl sorarsın Alevi’sin diye’ dedim.  ‘Vallahi Anayasa’nın o maddesini biz aykırı buluyoruz, ama…’ dedi. Lan sen kimsin? Basın İlan Kurumu sen kimsin arkadaş. Sen parlamentonun iradesini, oligarşik, bürokratik tutumla nasıl gidersin şikayet edersin herkese. Ne hakla gider de şikayet edersin? Oligark, keyifçi."

"MUHALİF SESLERİ BASTIRACAĞINI ZANNEDİYORLAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “Sansür Yasası’nın” TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında; “Güç kaybeden rejimler türlü seçim oyunlarıyla, düzenlemelerle ellerini tekrar güçlendireceklerini zannederler. Şimdi de önümüzde bir seçim var. İktidar mensupları seçim öncesi oyunlarla muhalefeti, muhalif sesleri bastıracağını, korkutacağını zannediyorlar. Saray mutfağından çıkan bu yasalarınız ne iktidardan gitmenizi engeller ne bu halkın sesini kısmanıza izin verir. Çok uzağa gitmeyin, inin Kızılay’da bir esnafa kulak verin. Ulus’ta bir gence kulak verin. Hepsi diyor ki 'bıçak kemiğe dayandı.' Seçimi bekliyor" dedi. 

ekran-goruntusu-2022-10-04-225649.png

"BUNUN ADI DEMOKRASİ DEĞİL İSTİBDATTIR"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda “sansür yasasına” ilişkin “Hakikatin iktidar tarafından belirlendiği siyasal düzende yalan da iktidar tarafından belirlenecek. Şayet cezalandırılacaksa bunun adı demokrasi değil istibdattır” dedi.

ekran-goruntusu-2022-10-04-225732.png

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine bugün başlanan “Sansür Yasası’nın” ilk iki maddesi kabul edildi.

SANSÜR YASASI NE İÇERİYOR?

“Sansür yasası” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde hapis cezaları da öngörülüyor. Teklifle "Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan" kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak. Teklifle, internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınacak. Basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığı’na yapılacak ve basın kartı resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek.