Türkiye, Rusya’dan doğal gaz ödemeleri için erteleme istedi!

Türkiye, Rusya’dan doğal gaz ödemeleri için erteleme istedi!

Türkiye'nin Rusya'dan doğal gaz ödemeleri için erteleme talep ettiği öne sürüldü. İddiaya göre Türkiye, doğal gaz ödemelerinin 2024’e ertelenmesini istedi.

Bloomberg kaynaklarının  aktardığına göre Türkiye, yüksek enerji fiyatlarından kaynaklanan ekonomik zararı azaltmaya yönelik bir hamle yaparak, Rusya’dan doğal gaz ödemelerinin bir kısmını ertelemesini istedi.

BOTAŞ’tan ismini açıklamayan bir kişinin aktardığına göre, ödemelerin bir kısmı 2024’e ertelenmek isteniyor. Söz konusu görüşmeler, iki ülke arasında Botaş’ın yükümlülüklerinin yüzde 25’ini dolar yerine ruble olarak ödemesine izin veren anlaşmanın ardından gündeme geldi.

TÜRKİYE'NİN TİCARET AÇIĞI İKİ KAT ARTTI

Türkiye’nin enerji ithal etmeye bağımlı olması ve Türk lirasının 2022 yılında dolar karşısında %28’den fazla değer kaybetmesi doğal gaz borçlanmasının ertelenmesinde de etkili oldu. Türkiye’nin Ağustos ayındaki ticaret açığı, 2021 yılının Ağustos ayına göre iki kattan fazla artarak 11,2 milyar dolara ulaşmıştı.

DOĞAL GAZDA RUBLE İLE ÖDEME DÖNEMİ

Geçtiğimiz ay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’dan satın alınan gazın yüzde 25’inin Rus para birimi ruble ile ödenmesi konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Bununla beraber Putin, Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşılık olarak, “Dost olmayan” ülkelerin, Rus gazına rubleyle ödeme yapmalarına ilişkin bir kararname imzalamıştı. Putin konu ile ilgili, “Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak” diye konuşmuştu.

TÜRKİYE'DEN RESMİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Rusya’nın enerji kaynaklarına en fazla bağımlı AB ülkelerinden biri olan Macaristan, yaptığı açıklamada Gazprom’un önümüzdeki altı ay içinde ödenmesi gereken doğal gaz bedelinin ertelenmesine izin vereceğini duyurmuştu.

Bloomberg’in Söz konusu iddiaları ise henüz Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları tarafından veya Rusya tarafından doğrulanmadı…