1 Mayıs yine yasak!

1 Mayıs yine yasak!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve DİSK Başkanı Kani Beko arasında yapılan görüşme sonrası yapılan açıklamada 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim'de kutlanmayacağı açıklandı

Taksim'de kutlanıp kutlanmayacağı merak konusu olan 1 Mayıs İşçi Bayramı'na ilişkin uzlaşma çıkmadı. Kutlamaların Taksim Meydanı'nda gerçekleşmesi için Bakanı Süleyman Soylu ve DİSK Başkanı Kani Beko arasında bir takım görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerde uzlaşma çıkmadı. Böylelikle Taksim'de yapılacak kutlamalara izin verilmedi. Konuya ilişkin açıklama yapan DİSK Başkanı Beko, 1 Mayıs'ta Taksim'e izin verilmediğini duyurdu.

Son kutlama 2012’de

2010 yılında 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasına izin verilmiş, 2013 yılında ise kutlamalara birkaç gün kala meydanda çalışma yapıldığı gerek- çesiyle yasak getirilmişti. 2013 yılı 1 Mayıs’ında uygulanan polis şiddetinin Gezi eylemlerinin tırmanmasına yol açtığı konu- şulmuştu. O zamandan beri meydan 1 Mayıs kutlamalarına yasak.

Resmi tatil ilan edilmişti

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü.

Dünyada pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs, Türkiye'de ilk kez 1923 yılında resmî olarak kutlandı.

2008 Nisan ayında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi, 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile de 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmişti.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ

TAKSİM’DE 1 Mayıs’a izin verilmemesi özellikle sosyal medyada tartışmalara konu oldu. Geçtiğimiz pazar günü yapılan yeni anayasa referandumu öncesi evet cephesinin büyük ortağı AKP tarafından yapılan “özgürlükçü anayasa” vaadine göndermede bulunanlar “Hani anayasa kabul edilince OHAL kalkacaktı. Hani ‘evet’ çıkınca huzurun, güvenliğin ve özgürlüğün teminatı olacaktınız” diye eleştirilerde bulundular.