Ucuz ette kasaplara kötü haber

Ucuz ette kasaplara kötü haber

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Et ve Süt Kurumu’nun ithal ettiği ucuz etin sadece iki market zincirinden satılmasının rekabeti ihlal ettiğini iddia etti.

Bu gerekçeyle TESK, on binlerce kasap esnafı adına Rekabet Kurumuna başvurdu. Ancak Kurum Başkanı Ömer Torlak, ucuz et miktarının piyasanın yüzde 3’ünün altında kaldığını, dolayısıyla pazarda hakim durum oluşturmadığını söyledi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği ile dün yaptığı sohbet toplantısında Torlak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. TESK’in kasaplar adına yaptığı başvuruya ilişkinUcuz ette kasaplara kötü haber
incelemelerinin sürdüğünü belirten Torlak, “Mevcut durumda pazarda bir hakim durum, oluşuyor mu diye baktığımızda, ithal et miktarı yüzde 3 sınırımızın altında kalıyor. Dolayısıyla pazarda hakim durum oluşturacak bir miktar değil. Ama yarın rakamlar değişir, pazarın yüzde 30, 40’ını aşarsa durumu yeniden değerlendiririz” dedi.

10 MİLYAR TÜKETİCİNİN CEBİNDE KALDI
Rekabet Kurumunun 20.yılında kurumun 2014-2016 dönemi faaliyetlerinin tahmini etkilerine yönelik bir çalışma yaptıklarını açıklayan Torlak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“3 yıllık dönemde kartel anlaşmaları, hakim durumu kötüye kullanma, birleşme/devralmaya ilişkin 23 karar almışız. Bu kararlar neticesinde engellenen fiyat artışları veya elde edilen daha düşük fiyatlar sayesinde tüketicilere sağlanmış olan maddi faydanın boyutunu tahmin ettik. Muhafazakar senaryoda yıllık ortalama 355 milyon ve üç senede 1 milyar maddi fayda sağlamışız. OECD Kılavuzuna göre yaptığımız hesapta ise tüketicilere sağladığımız tahmini fayda yıllık ortalama 3,3 milyar ve 3 yıllık toplam fayda 9,9 milyar lira seviyesinde.”

Torlak, tüketiciye sağlanan bu faydaya karşın kurum giderlerinin ise son derece düşük olduğuna dikkat çekti. Söz konusu dönemde Kurum bütçe giderleri yıllık ortalama 64,5 milyonda kalırken; tüketici faydası muhafazakar senaryoda bu giderlerin 5.5 katı; OECD senaryosunda ise 51 katı oldu.

DEMİR-ÇELİKTE REKABET İHLALİ GÖRMEDİK
Başkan Torlak, gazetecilerin son dönemde yurt içi demir-çelik fiyatlarında olağanüstü artış görüldüğü şikayetlerine ise şöyle yanıt verdi: 
“Bununla ilgili bize de çok şikayet geldi ve ön araştırma yaptırdık. Ancak önemli bir kısmı ihracat artışından kaynaklı arz azalmasına dayanıyor. Ayrıca iç talepte de bir artış söz konusu. Kur fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat fiyatlarında da artış olmuş. Rekabet ihlalinden değil; tüm bunlar nedeniyle fiyatlarda bir miktar artış olmuş. Dolayısıyla biz soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararı verdik iki ay önce.”