15 Temmuz kitap oldu

15 Temmuz kitap oldu

'Taksim Meydanı Alan Araştırması' ve 'Anı Defterleri Değerler Araştırması' kitaplarının editörü Hukuk Sosyoloğu Murat Lehimler, "FETÖ İşgalci Darbe Girişimi Türkiye'de gerçekleştirildi. Ama dünya adına kesilmiş bir faturayı ödemeye çalıştı ülkemiz" dedi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yaptırılan araştırmaların verileri ve analizleri 'Taksim Meydanı Alan Araştırması' ve 'Anı Defterleri Değerler Araştırması' isimleri ile kitapla

Aynı düzeneği kurduk

Her iki kitabında 15 Temmuz'un yıl dönümünde gerçekleştirileceğini söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "İlk kitabımızda, 15 Temmuz'un hemen ardından düzenlediğimiz meydan nöbetine katılan vatandaşlarımız için açtığımız anı defterlerine yaptırdığımız anket araştırmamızın sonuçlarına yer verdik.

 Kitaplaştırdığımız zaman bu iki araştırmayı 15 Temmuz'un seneyi devriyesinde yayınlıyoruz. Aradan bir yıl geçtikten sonra insanların duygu ve düşüncelerinde ne gibi değişiklikler olduğunu gözlemlemek için de tekrardan aynı düzeneği kurduk. İnsanlarımızın düşüncelerini yeniden almak istiyoruz" dedi.

Olay anında yapılan tek araştırma

15 Temmuz 2016'da Taksim Meydanı Demokrasi Nöbetleri devam ederken Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan tarafından yaptırılan anketin analizlerinin bulunduğubelirterek, "'Taksim Meydanı Demokrasi Nöbetleri Alan Araştırması' kitabı, Demokrasi Nöbeti katılımcılarının FETÖ, 15 Temmuz ve demokrasimiz ile ilgili görüşlerini ortaya koyuyor. 

Değerler araştırması niteliğini taşıyan çalışma, 15 Temmuz'un sıcak atmosferinde, Taksim Demokrasi Nöbetleri sırasında yapılan tek araştırma niteliğinde olmasıyla büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Faturayı Türkiye ödedi

Darbenin 200 yıldır Türkiye'nin gündeminde olduğunu söyleyen Hukuk Sosyoloğu ve aynı zamanda kitapların editörlüğünü yapan Murat Lehimler ise "Bir kitabı anlatmanın en iyi yolu o kitabı okumuş olmak elbette. Öncelikle bu kitapların dayandığı araştırmaların diğerlerinden neden farklı olması gerektiğini anlatacağım. Darbe kavramı 200 yıldan bu yana bir şekilde toplumsal hayatımızda. Darbe bizim tarihimizde defalarca tartışılmış. 

15 Temmuz klasik darbelerden farklı. Neticede ortaya çok farklı bir isim çıktı. Bu darbenin ismi hukuki olarak FETÖ İşgalci Darbe Girişimi olarak belirlendi. Bu deyim dünya içinde yeni bir kavram. Aslında dünya adına kesilmiş bir faturayı ödemeye çalıştı Türkiye. Örneğin TBMM'nin bombalanması aslında dünya parlamentolar adına TBMM'nin ödediği bir fatura oldu" açıklamasını yaptı.

Asayiş olayları artmamış

Alan araştırması yaptıklarını ve vatandaşlara kısa sorular sorduklarını dile getiren Murat Lehimler, "İnsanların FETÖ İşgalci Darbesi ile ilgili düşüncelerini öğrendik. Biz en çok Beyoğlu'nda asayiş olayı olup olmadığını sorduk. 13-18 Temmuz arasında ne oldu diye.

 Bize en ufak bir değişim olmadığı söylendi. En haylaz bireyler bile sorun çıkarmamış bunu öğrendik. Anı defterlerinde karşınıza çıkan bir durum var. Siyasi analiz yapma konusunda olayın siyasi olup olmadığı vatandaş tarafından çok kolay algılandığını öğrendik" diye konuştu. Lehimler Belediye Başkanı'nın şahsında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi. Daha AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge'de yaşananlara dair duygu ve düşüncelerini anlattı.

 Programa; Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge ve davetlilerde katılım sağladı.