18 milyon seçmen kararsız...Kime ne kadar oy lazım?

18 milyon seçmen kararsız...Kime ne kadar oy lazım?

KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem’e göre, Mayıs başı sonuçları itibariyle 100 seçmenden 30’u Erdoğan ve partisine, yüzde 34’ünün ise diğer adaylara ve partilere oy vereceğini belirtiyor. Kalan yüzde 36 oranındaki seçmen ise kararsız. Bu durumda Erdoğan’ın 10, muhalefetin ise ikinci tur için 8 milyon kararsız oya ihtiyacı var. İşte ayrıntıları…

KONDA Yönetim Kurulu Başkanı ve T24 yazarı Tarhan Erdem, 24 Haziran’da oy kullanacak 50 milyon seçmenin 15 milyonunun AKP’ye, 17 milyonunun diğer partilere oy vereceğini, kalan 18 milyon seçmenin, seçime kadar belirleyeceği parti veya aday için oy kullanacak kararsızlar olduğunu kaydetti.

‘İkinci tur için 8 milyondan fazla 'kararsız oyu' alması gereken muhalefet, seçmene ne anlatacağını biliyor mu?’ başlıklı bir yazı kaleme alan Tarhan Erdem, mayıs ayı başında; her 100 seçmenin 30’unun duraksamadan Erdoğan’a ve partisine oy vereceğinin, yüzde 34’ün oyunun da diğer cumhurbaşkanı adayları ve partilere dağılacağının göründüğünü belirtti. Erdem, kalan yüzde 36 seçmenin ise henüz kararsız olduğunu aktardı.

Erdem, “Seçmen sayılarıyla bu durumu tekrarlayalım: 24 Haziran’da oy kullanacak 50 milyon seçmenin 15 milyonu Ak Parti’ye, 17 milyonu diğer partilere oy verecek, kalan 18 milyon da, seçime kadar belirleyeceği parti veya aday için oy kullanacak kararsızlardır” dedi.

‘MUHALEFET 8 MİLYONDAN FAZLA SEÇMENİ İNANDIRMALI’

Söz konusu sayılara göre, Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçilmek için 18 milyon kararsızın 10 milyondan fazlasını alması gerektiğini ifade eden Erdem, muhalefetin ise 18 milyon kararsızın 8 milyondan fazlasının oyunu alırsa seçimin ikinci tura kalacağını bildirdi.

Erdem, “O halde, muhalefet liderlerinin, bir ay içinde, bugün kime oy vereceğine karar vermemiş seçmenlerin 8 milyondan fazlasını, iktidarı değiştirmeye inandırması gereklidir. Burada yazdığımız sayılar, oy kullanan seçmen ve geçersiz oy sayısına bağlı olarak bir iki milyon değişebilir, ancak meselemizi çözecek, Mayıs ayı başında yüzde 36 olan kararsız oyun, 30 ve 34’e nasıl dağılacağıdır” dedi.

Erdem, muhalefetin oyunun, Türkiye’nin karşısında bulunduğu kriz anlaşılabildiği ve anlatılabildiği kadar artacağını sözlerine ekledi.