200 yıllık Büyük Kulüp Beyoğlu'na dönmeye hazırlanıyor

200 yıllık Büyük Kulüp Beyoğlu'na dönmeye hazırlanıyor

İstanbul’un simgelerinden biri olan 200 yıllık Büyük Kulüp’te (kuruluş adıyla Cercle d’Orient) hafta sonu genel kurul ve seçim var. Büyük Kulüp’ün başkanı Gündüz Kaptanoğlu, “Benim gönlümde yatan kurulduğumuz yer olan Pera’da yer alabilmek” diyor.

Leyla Tavşanoğlu / YURT

İstanbul’un simgelerinden biri olan iki yüzyıllık Büyük Kulüp’te (kuruluş adıyla Cercle d’Orient) yarın ve Pazar günü olağan genel kurul ve seçim var. Seçimde Büyük Kulüp’ün başkanı armatör Gündüz Kaptanoğlu ve eski  Hazine Müsteşarı Tevfik Altınok’un listeleri yarışacak. Kaptanoğlu, 21 yıl süreyle kulübün başkanlığını yürüten Duran Akbulut’un ölümü üzerine Mayıs 2017’de düzenlenen olağanüstü genel kurulda başkanlığa seçilmişti.

Gündüz Kaptanoğlu’yla Büyük Kulüp’teki odasında bu kez olağan genel kurulda yarışacağı başkanlık için hedeflerini konuştum. Sorulu yanıtlı söyleşimiz şöyle gelişti:

  • Siz geçen yıl olağanüstü genel kurulda başkanlığa seçildikten sonra nelerle karşılaştınız?

G.K.- Büyük Kulübümüzle bağdaşır hiç bir şey bulamadık. Bağdaşır derken şöyle: Tek bir kişinin iki dudağının arasından çıkan sözleri emir telakki eden bir kadroyla karşı karşıya kaldık. Ne dosyalama ne arşiv vardı. Hiç bir ihale yapılmamıştı. Doğru dürüst alım belgeleri yoktu.

Yani Büyük Kulüp başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz hüsranla karşılaştım. Dışardan baktığımızda Büyük Kulüp düzenli bir yapısı olan, üyelerin ortak aklıyla yönetilen, ekonomik ve kültürel seviyesi topluma göre yüksek olan, Türkiye Cumhuriyeti’ne her alanda hizmet eden bir yapı olarak görüyorduk. Ama içine girdiğimizde ne yazık ki kulübü yürekler acısı bir durumda bulduk.

  • Yirmi küsur yıl işler böyle mi gitmiş?

G.K.- Hayır. İlk yıllar hiç de böYlke olmadı. Ben de Duran Akbulut’la iki dönem başkan vekilliği yaptım. Bir dönem Balotaj Kurulu üyesi oldum. Her şey gayet düzenliydi. Ama Duran Bey’in o hastalığa yakalanması, hastalığı nedeniyle kulüple ilgisinin azalması, o dönem ikinci başkan olan zatın istifa etmesi üzerine ikinci başkanlığa başka bir zatın (Metin Baylav) getirilmesi, kulübü tamamıyla o zatın idare etmesi  işleri bu hale getirmişti.

Duran Bey’in ölümünden sonra yönetimi teslim aldığımızda her şeyiyle tefessüh etmiş bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Bütün aksaklıkları düzeltmek için çok çalıştık. Kulübün alt yapısı tamamıyla bitmiş vaziyetteydi. Alt yapının tamamı olmasa bile yüzde 60’ını düzelttik, diyebiliriz.

Herkese eşit şartlar uygulayarak ihalelere çıktık. En düşük fiyata en iyi işi yapmayı  önerene ihaleleri verdik. Üye alımını çok dikkatli yapacağız ve pazarlık konusu haline getirmeyeceğiz.

  • Nasıl?

G.K.- Yani, başkan beni kulübe üye yapsan ama 75 bin lira olan giriş aidatını 50 bin liraya düşür, gibi pazarlıklar olmayacak. Her üye ne kadar ödediyse yeni üyelere de aynı, eşit uygulama yapılacak.

Şu anda kulübün 7 bın 862 üyesi var.Üye adaylarının Büyük Kulüp üyeliği heyecanını yaşamaları lazım. Zamanında böyleydi. Ama sonradan duygular değişebildi. Üyelerimizin Büyük Kulüp’e ilgilerini arttırmalıyız. Bakın, İstanbul’un en büyük sorunlarından birisi trafik. Avrupa yakasında oturan üyelerimiz trafik sıkışıklığı nedeniyle kulübe gelemiyor ya da gelmiyor; kulüpten yararlanmıyor.

  • Peki, Anadolu yakasında oturan üyeler kulübe yeterli ilgiyi gösteriyor mu?

G.K.- Nedenini bilmiyoruz ama istediğmiz ilgiyi göremiyoruz. Demin söylediğim, iki dudak arasından çıkan sözlerin emir kabul edilmesi durumu kulübümüzün üyelerinde bir kırgınlık yaratmış olabilir. Şimdi biz kulübümüze bir takım ilkeler getirmeyi hedefliyoruz. Yani üyelerimizin kıyafetleriyle, davranışlarıyla Büyük Kulüp’ün hakkını vermeleri gerekiyor.

Başkan da dahil olmak kaydı şartıyla kurullarda görev yapan hiç kimsenin ayrıcalıklı hizmete tabi olduğuna inanmıyoruz. Herkese eşit muamele yapılır.

Her üye aldığı hizmetin karşılığını pazarlık usulüyle değil,  koşullar neyi gerektiriyorsa ödemek zorundadır. Tekrar ediyorum. Buna başkan da dahildir. Kulüp üyesi, kulübü her zaman denetleme hakkına sahiptir. Üye neyin ne olduğunu sorar. İdareciler de ona hesap vermek zorundadır. Biz aile yuvası olan bir kulüp istiyoruz, eski dönemlerde olduğu gibi.

Bu kulüp 136 yıllık bir geçmişe sahip.

  • Atratürk başta olmak üzere pek çok devlet adamı, siyasetçi, bürokrat bildiğim kadarıyla Büyük Kulüp’ün üzerine titrerdi. Bugün durum nasıl?

G.K.- Onları rahmetle analım. Gelmişler, göre yapmışlar, bu kulüp içinde ailece yaşamışlar. Ama ne yazık ki buradaki o aile yaşamı biraz kaydı. Bakın, burada balotaj kuruluna çok önemli görev düşüyor. Ben seçilen kurulların özerk olmasından yanayım.

Yanı Büyük Kulüp başkanının disiplin kurulu ya da balotaj kuruluna emir verme yetkisi  yoktur. Buranın kuralları, anayasası bellidir. O anayasa çerçevesinde layıklarsa kulübe üye olurlar. Disiplin kuruluna da çok önemli görev düşüyor. Bir şikayet konusunu disiplin kurulundaki arkadaşların layıkıyla değerlendirmeleri lazım. Hepimiz insanız. Hata yapabiliriz. Dolayısıyla hata yapan da bedelini ödeyecektir.

Biz yönetimde kaldığımız on ayda çok şeyler yaptık. Kulübümüze gelmeyen yaşlı üyelerimiz yaptığımız reformist çalışmalardan dolayı memnunlar. Yaşamlarının sonuna kadar zamanlarını kulüpte geçireceklerini söylüyorlar.

Biz yaptıklarımızı devam ettirebilmek için üç yıl daha kulüp yönetimine talibiz. Üç yıl sonra, koltuk tatlı geldi aman buradan ayrılmayalım, gibi bir düşüncemiz de yok.

  • Yani üç yıl sonra daha genç bir yönetime devretmeye hazır mısınız?

G.K.- Evet. Hatta keişke bir kadın başkan olsa. Buna layıktır da. Toplumda saygınlığı olan dürüst kişilikli bir hanım kulüp başkanlığına çok yakışır.

Şimdi hatırlıyorum. Biz yönetime geldiğimizde maskara bir olayla karşılaştık.

  • Neydi o maskara olay?

G.K.- Geçmiş dönemdeki yönetim kurulu üyelerinin bir takım insanlara verdikleri özel yemeklerin,  dost ve yakınlarına ısmarladıkları ikramların paralarının kulüp bütçesinden ödendiğini tespit ettik. Biz ise son on ay içinde kulübümüz için düzenlediğimiz etkinliklerin hiç birinin bedelini kulüp bütçesinden ödetmedik. Kendi cebimizden ödedik. Hiç bir şekilde ödenek kullanmadık.

Belki bu yaptığımız başkalarına ters gelebilir ama biz üç yıl sonra yönetimi devrederken kulübü bu ilkeler temelinde bırakacağız. Gelecek arkadaşlarımız da inşallah bu ilkeleri harfiyen uygularlar.

  • Avrupa yakasında oturan üyelerin özellikle trafik yüzünden Çiftehavuzlar’a gelmelerinin zor olduğunu söylediniz. Büyük Kulüp İstiklal Caddesi üzerinde eski Emek sinemasının bulunduğu o tarihi binada kurulmuştu. Şimdi yeniden Avrupa yakasında bir yer açmayı düşünmez misiniz?

G.K.- Benim de içinde olduğum geçmiş yönetimlerin de gündemindeydi bu konu.  Seçilir seçilmez o planımızı hayata geçireceğiz. Şimdiden Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu belediyeleriyle temaslarımız oldu. Şimdi bu düşüncemizi çok daha agresif bir şekilde hayata geçirmeyi tasarlıyoruz. O belediyelere çok daha ısrarcı olacağız. Bize bir yer tahsis etsinler. Orayı ihya edelim.  Benim gönlümde yatan, kurulduğumuz yer olan  Pera’da (Beyoğlu) yeniden bir mekanımızın olması.

1882’de Emek Sinemsı külliyesinin üst katında faaliyete geçen Büyük Kulüp yine orada yerini alabilmeli. Ben kişisel olarak bunun heyecanını yaşıyorum.

Yalnız şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Ne yazık ki son yıllarda Türkiye’de kulüp kültürü bitti. Bunu yeniden canlandırmak başlıca hedefimiz. Bakın, geçmişte gece geç saatlere kadar kulüp üyelerimizle dolup taşardı. Şimdi akşam dokuz, bilemediniz onda kulüp boşalıyor.

Bir de söylemek istediğim Büyük Kulüp’te kamuya açık alanların olması. Dört tenis kortu, açık oto parkımız, açık yüzme havuzumuz, iskelemiz, yazlık açık teras restoranımız var. Kulübüzümüze üye olmayan ama yıllık kulübümüzün olanaklarından yararlanmak isteyen dışardan misafirleri de ücreti karşılığında kabul ediyoruz.

Yani biz içe dönük bir kulüp değiliz. Dışarıya dönük hizmetlerimizi de biraz daha arttırmak istiyoruz. Bunları daha önce de yaptık ama pek fazla duyurmadık.

  • Nedir bu hizmetler?

G.K.- Çeşitli derneklere yardımlarda bulunuyoruz. Dinimizde yapılan yardımlar pek açıklanmaz. Bu yardımları, pek de açığa vurmadan yapmaya devam edeceğiz. 300 üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Bu sayıyı bine çıkarmayı hedefledik. Önümüzdeki öğrenim yılında bunu gerçekleştirmiş olmayı umuyoruz.

TEVFİK ALTINOK DA ADAY

Büyük Kulüp’te 18 Mart Pazar günü yapılacak olağan seçimler için mevcut başkan Gündüz Kaptanoğlu’nun yanı sıra emekli Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı Tevfik Altınok da adaylığını açıkladı. Tevfik Altınok, yaptığı açıklamada “Hedefim itibar ve huzur ortamını yeniden sağlamak” dedi.