2018 adalet yılı olsun

2018 adalet yılı olsun

2017 yılında Türk siyaset tarihine damga vuran en önemli olay, toplumun derin ihtiyaç duyduğu hak, hukuk, adalet arayışından kaynaklanan “Adalet Yürüyüşü” oldu. Ankara’dan İstanbul’a yürüyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun başlattığı adalet arayışı 2018 yılında da devam edecek

2017 yılı toplumun en çok ihtiyaç duyduğu adalet talebinin dile getirildiği bir yıl oldu. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğ- lu’nun tutuklanması üzerine, CHP Genel Baş- kanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü' toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenildi. Kılıçdaroğlu'nun 15 Haziran’da Ankara'dan İstanbul'a başlattığı yürüyüş 25 gün sürdü. 432 kilometrelik yürüyüşte 'Hak, hukuk, ve adalet' mesajları ön plana çıktı.

15 TEMMUZ darbe girişimi sonrası mağdur olan toplumun değişik kesimleri, birçok parti, sivil toplum örgütü, meslek odası ve sendikalar yü- rüyüşe katılarak destek verdi. Türk siyaset tarihine geçen CHP Lideri yürüyüşün amacını şöyle dile getirmişti: “Kendi ülkemizde beraber, barış içinde yaşamak istiyoruz. Bir dikta yönetimiyle karşı karşıyayız. Bıçak kemiğe dayandı. Yeter artık diyoruz. Bunun için yürüyüşümüze başlıyoruz. Bu ülkeye adalet ya gelecek, ya gelecek.” Adalet arayışı 2018’de de devam edecek.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun 15 Haziran’da Ankara’dan İstanbul’a başlattığı yürüyüş 25 gün sürdü. 432 kilometrelik yürüyüşte ‘Hak, hukuk, ve adalet’ mesajları ön plana çıktı. 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi sonrası mağdur edilen toplumun değişik kesimleri de yürüyüşe destek verdi. ‘Şiddetsiz sivil direniş’ eylemine benzetilen eylemde tutuklu gazeteciler, tutuklu milletvekilleri, ihraç edilen kamu görevlileri, tutuklanan erler, mağ- dur edilen binlerce insanın adalet talebi dile getirildi. Bu gelişme AKP hükümetinin 15 yıldan bu yana toplumu yoksun bıraktığı adalet için yeni bir ümit doğurdu.

HER YERE ADALETİ TAŞIDI

CHP Lideri’nin ‘Adalet’ yazan pankart ile gerçekleştirdiği yürüyüş Mahatma Gandi’nin yöntemini hatırlattı. Gandi’nin 12 Mart 1930’da gerçekleştirdiği 338 kilometrelik yürüyüşe binlerce kişi katılmıştı. Kılıç- daroğlu, yürüyüş boyunca yaptığı her açıklamasında toplumun adalet beklentisine vurgu yaptı. CHP Lideri yürüyüşün ilk gününde yaptığı açıklamada yürüyüşün amacını şöyle dile getirmişti: “Kendi ülkemizde beraber, barış içinde yaşamak istiyoruz. Bir dikta yönetimiyle karşı karşıyayız. Bıçak kemiğe dayandı, yeter artık diyoruz. Bunun için yürüyüşümüze başlıyoruz. Bu ülkeye adalet ya gelecek, ya gelecek.”

UMUTSUZLUK ÖRTÜSÜNÜ KALDIRDI

CHP Lideri, yürüyüşe geçtiği tüm illerden destek gördü. Birçok parti, sivil toplum örgütü, meslek odası ve sendika yürü- yüşe katılarak destek verdi. Toplumun beklentisi adalet talebinin karşılanması olurken, yürüyüşü değerlendiren Kılıçdaroğlu, ‘Adalet Yürüyüşü’nün toplumun her kesiminde heyecan yarattığına dikkat çekerek, “İyi ki yola çıkmışız. Toplumun üzerinde bir umutsuzluk örtüsü vardı, bu kırıldı, yırtıldı. Artık umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Biz çok güçlüyüz, çünkü haklıyız. Demokrasiyi, adaleti, insan haklarını, birlikte yaşamayı savunuyoruz. Farklı düşünceleri zenginlik kabul ediyoruz. Toplumda gerginlik, kavga istemiyoruz, huzurlu bir Türkiye istiyoruz. Bunu da parlamenter demokratik sistemle gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz. O açıdan bu talepler geniş halk kesimlerince sürekli dile getirilebilirse biz gelecekte çok daha güçlü olacağız” diye konuştu.

ADALET ARAYIŞI BİTMEYECEK

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun Cumhuriyet’in MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanması, aslında gazetecilik faaliyetinin yargılanmasıydı. Başlatılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Gazetesi’ne operasyon düzenlendi, gazetenin sahibi olan vakıfta yönetici konumunda bulunan isimlerden ve yazarlardan 13’ü gözaltına alındı, 12 kişi tutuklandı. Bir yılı aşkın süredir tutuklu kalan Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin çoğu geçtiğimiz günlerde tahliye edildi. Ancak Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve gazetenin muhabiri Ahmet Şık halen tutuklu. Geçtiğimiz hafta yapılan son duruşmada da tahliye kararı çıkmadı. Yeni yılı cezaevinde karşılayacak olan gazetecilerin tahliye umudu 2018 yılına kaldı.