23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 98. yıl dönümü, tüm yurtta etkinliklerle kutlanıyor.

ESENLER'DE 23 NİSAN

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10 ülkeden 65 çocuk dünya barışı için ‘Barış Ekmeği’ pişirdi. Esenler Meydanı’nda gerçekleşen etkinlikte dünya liderlerine barış mesajı da verildi. 

Esenler Belediyesi tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Barış Ekmeği Festivali, “Dünyanın Yetenekli Çocuklarıyla Barış Ekmeğini Esenler’de Pişiriyoruz” sloganıyla bu sene Gürcistan, Hırvatistan, Kolombiya, Ukrayna, Moğolistan, Somali, Filistin, Özbekistan ve Türkiye'den 65 çocuğu bir araya getirdi. Festivale AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar Çam, Esenler Kaymakamı Hulusi Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festival kapsamında çocukların katıldığı etkinliklerin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle başlayan program Barış Korosu'nun şarkıları ve Barış Filmi gösterimiyle devam etti.

“ÇOCUK, EKMEK VE BARIŞ İNSAN HAYATI İÇİN ÖNEMLİ KAVRAMLARDIR”

Konuşmasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tüm dünya çocuklarına armağan edildiğini ifade eden Esenler Belediye Başkanı Göksu, “Dokuz yıl önce de dünyada çocuklar kan ve gözyaşı döküyordu. Dünyada insan hayatı için çok önemli kavramlar vardır. Bunlar çocuk, ekmek ve barıştır” dedi.

“DİN, DİL, IRK ÖNEMLİ DEĞİL; BARIŞ OLSUN”

Kolombiyalı Analise Forbes, “Dünyada tüm çocuklar mutlu olsun ve barış olsun” diye konuşurken, İstanbul’un çok sevdiğini kaydeden Hırvatistanlı LeaDevic, “Din, dil, ırk önemli değildir. Herkes ailedir. Savaşa karşıyız” ifadelerini kullandı.

BARIŞ EKMEĞİ, MEKTUPLARLA BİRLİKTE LİDERLERE GÖNDERİLDİ

Konuşmaların ardından protokol üyeleri çocuklarla birlikte Barış Ekmeği'nin hamurunu hazırladı. 9 ülkeden getirilen un ve sularla hazırlanan Barış Ekmeği, Göksu ve diğer protokol üyelerince fırından çıkarıldı ve ilk olarak çocuklara ikram edildi. Pişirilen barış ekmekleri, daha sonra barış mektupları ile birlikte dünya barışına katkı sunması için dünya liderlerine gönderildi.

ÇOCUKLAR YETENEKLERİNİ SERGİLEDİ

Festivalde, çocukların yeteneklerini sergiledikleri ve dünya barışına çağrı yapan resmin yer aldığı Barış Duvarı'nın da açılışı yapıldı. Çocuklar programın sonunda söyledikleri şarkılar ve yöresel danslarıyla yeteneklerini sergiledi.

ŞIRNAK'DA 23 NİSAN

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, lise öğrencileri, hazırladıkları kıyafetleri giyip, canlandırdıkları çizgi film karakterleriyle anaokulu öğrencilerine gösteri sundu. 

Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenledi. Lisenin kız öğrencileri, diktikleri çizgi film karakterlerine ait kostümleri giyip, anaokulu öğrencilerine gösteri sundu. Etkinliğin sonunda minikler, sahneye çıkarak, kostümlü liseliler ile dans edip, fotoğraf çektirdi.

Lise öğrencilerinden Nurcan Macit, çocukları eğlendirirken, mutlu olduğunu belirterek, "Çocukları eğlendirmek için kostümler giydik. Tiyatrolar, dramalar yaptık. Onları eğlendirmek için geldik. Kıyafetleri kendimiz hazırladık" dedi.

Yenişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin çocuk gelişimi öğretmeni Şehnaz Köşe ise 4 aylık hazırlık süresi geçirdiklerine dikkat çekerek, "Okulumuzdaki atölyede provalar yaptık. Kostümlerini bizzat çizgi film karakterlerinden seçip, diktiler. Çalışmalarımızı şarkılarımızı hazır aldık; ama dramamızı senaryosunu kendimiz yazdık. Bu doğrultuda çocukları daha çok eğlendirmeye yönelik çalışma yaptık. Amacımız, çocukların izlerken hem eğelenmeleri hem coşmalarıydı" diye konuştu. 

EDİRNE'DE 23 NİSAN

Edirne Belediyesi'nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kent ormanında düzenlediği Çocuk Şenliği'nde, çocuklar kurulan oyun parkurlarında aileleriyle birlikte gönüllerince eğlendi. Sahneye çıkan Yiğit Koçan (3,5), Aleyna Tilki'nin şarkısına eşlik etmek yerine İzmir Marşı'nı söyleyince, alkış topladı.

Edirne Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Karaağaç Mahallesi'ndeki Kent Ormanı'nda 'Çocuk Şenliği' düzenledi. Belediye tarafından çocuklar için oyun parkurları kurulurken, aileleri de ormanlık alanda piknik yaptı. Çocuklar şenlikte gönüllerince eğlenirken, bazıları resim yaptı, bazıları da yüzlerini boyadı. Oyuncu Cahit Kaşıkçılar, kurulan platformda sahne alacak çocukları eğlendirdi.

MİNİK YİĞİT İZMİR MARŞI'NI SÖYLEDİ

Sahnede Aleyna Tilki'nin 'Sen olsan bari' şarkısı çalınırken, çıkan çocuklar da ellerine mikrofon alarak şarkıya eşlik etti. Çocuklardan Yiğit Koçan ise şarkı çaldığı sırada sahnede İzmir Marşı'nı söylemeye başladı. Toplanan kalabalığın alkışlarıyla desteklediği minik Yiğit, marşı söylemeye devam ederken, Aleyna Tilki'nin şarkısı kapatıldı ve İzmir Marşı çalmaya başladı.

Şenliğe 17 aylık Sadem Fatma isimli kızıyla gelen Soner Uz, çok eğlendiklerini ifade ederek, "Bayram öncesi ve hafta sonu olması nedeniyle çok güzel oldu. Çocuğumuzla birlikte eğleniyoruz. Mümkün olduğu sürece böyle etkinliklere katılmaya çalışıyoruz. Herkese çok teşekkür ederiz" dedi.

Zekiye Karakaş ise kızıyla çok güzel vakit geçirdiklerini belirterek, "Erkenden şenliğe geldik, oyun parkurlarını gezdik, eğlendik. Bizim için de iyi oldu. Çocuklar için çok güzel bir etkinlik oluyor. Bize bu bayramı bırakan Türkiye'nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk'e ve silah arkadaşlarına minnettarız" diye konuştu.

BEYOĞLU'NDA 23 NİSAN

Beyoğlu'nda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Hasköy Sahil’de başladı. Kendileri için düzenlenen koşu yarışında yüzlerce çocuk hem kıyasıya rekabet etti hem eğlendi.

Hasköy Sahili ile Haliç Kongre Merkezi arasında trafiğe kapatılan alanda düzenlenen koşu öncesi müzik eşliğinde koşuya hazırlanan çocuklar spor antrenörünün gösterdiği hareketleri yapabilmek için büyük çaba sarf etti. Bazı çocuklar şişme oyun alanında eğlenirken, bazıları da yarış öncesi enerji depoladı. Palyaço ve jonglör gösterilerini izleyen çocuklar ise keyifli anlar yaşadı.

“BU BİZİM BAYRAMIMIZ”

13 yaşındaki Yunus Emre Yeşil, 11 yaşındaki Mertcan Diktaş ve 13 yaşındaki Hüseyin Alicin koşuya katılmak için geldiklerini ve çok mutlu olduklarını söyledi. Etkinlik alanında çok eğlendiğini kaydeden 7 yaşındaki Neslihan Şişman ise, "Bu bayram bizim bayramımız. Tüm çocukların 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlu olsun” dedi.

TÜM ÇOCUKLAR KAZANDI

Yarışın başlama düdüğünü çalan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, daha sonra yarışmaya katılan tüm çocuklara madalya takdim etti.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın umudunu gençlere bağlamış yeni Cumhuriyetin en önemli bayramlarından biri olduğunu söyleyen Demircan, “Çocuklar bizim için çok değerli. Onları hayatın içine katmak enerjilerini ortaya çıkarmak gerekiyor. 23 Nisan’da düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle ‘Gelecek sizlere emanettir’ diyoruz. İlk etkinliğimiz koşuydu. Yavrularımız koşmayı ve yarışmayı çok seviyor. Yarın da etkinliklerimiz devam edecek. 23 Nisan’ımız kutlu olsun” diye konuştu.