24 Haziran hesapları…’Cumhur İttifakı çoğunluğu alamaz’

24 Haziran hesapları…’Cumhur İttifakı çoğunluğu alamaz’

Anket sonuçları ve seçim sonrasına yönelik tahminlerde, liderler daha sahaya çıkmasa da, tek başına AKP veya Cumhur İttifakı’nın TBMM’de çoğunluk olan 301’i bulamayacağı kaydediliyor. Seçimi, iki kritik yüzde 10’un etkileyeceği, bunun; yüzde 10’luk kararsızlar ile HDP’nin yüzde 10’luk barajı aşıp aşmaması konusu olduğuna işaret ediliyor. Gündemi, 24 Haziran matematiği meşgul ediyor…

Köşe yazarlarının gündem maddesini, anketler ve 24 Haziran sonrası hesaplar oluşturuyor. AKP’nin tek başına ya da Cumhur İttifakı olarak TBMM’de çoğunluk sayısı olan 301’i bulamayacağı öne sürülüyor.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ‘Asıl seçim TBMM için’ başlıklı yazısında, anketlere baktığını, anlatılanları izlediğini ve partilerin çalışmalarını takip ettiğini belirterek, kesin bir yargıya varmak için henüz erken olduğunu kaydetti. Altaylı, “Mevcut durumda benim elde ettiğim bulgu şu: ‘Cumhurbaşkanlığı seçimi, AK Parti ve lideri açısından çok büyük bir risk içermiyor. İkinci tur dahi çok güçlü bir ihtimal değil sanki.’ Ancak TBMM açısından durum farklı görünüyor” diye yazdı.

AKP’nin tek başına TBMM’de çoğunluk olan 301’i alacağını söylemenin, hemen hemen imkânsız olduğunu ifade eden Altaylı, “Dahası, Cumhur İttifakı olarak da bu sayıya ulaşamayabilirler gibi duruyor” değerlendirmesini yaptı. Altaylı, şunları kaydetti:

HDP VE İYİ PARTİ BARAJ ALTINDA KALSAYDI…

“CHP, işte bu olasılık üzerinden İYİ Parti ve Saadet’le ittifak yaptı. Çünkü HDP ile İYİ Parti’nin aynı anda baraj altı kalması durumunda Cumhur İttifakı 400 milletvekiline yaklaşacak, Güneydoğu ve Orta Anadolu’dan neredeyse tulum çıkaracaktı. CHP bu olasılığı engelledi.

Ancak Cumhur İttifakı’nın sürpriz bir şekilde 300’ün üzerinde bir milletvekiline ulaşmaları da hâlâ mümkün. Bunun tek koşulu, HDP’nin barajı aşamaması. HDP baraj altı kaldığı takdirde Cumhur İttifakı 300’ü aşıyor. Hatta belki AK Parti tek başına 300’ün üzerine çıkabiliyor.

Önümüzdeki 1 aylık dönemde “oy savaşı” bu tablo üzerinden olacak. Seçim stratejisinin bunun üzerine kurulacağını tahmin etmek güç değil.”

KRİTİK YÜZDE 10’LAR

Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu ise ‘24 Haziran matematiği’ başlıklı yazısında, seçimi iki ‘yüzde 10’un etkileyeceğini belirterek, bunların; yüzde 10’luk kararsız kesim ve HDP’nin yüzde 10 barajını aşıp aşmayacağı konusu olduğunu kaydetti. Civaoğlu, 24 Haziran sonrasına yönelik şöyle bir projeksiyon yaptı:

“HDP yüzde 10’u aşamazsa ya da aşmışsa bile “Cumhur İttifakı” seçmen nabzı tutan araştırmaların öngördüğünden çok daha yükseğe kaldırmışsa çıtayı... Başkanlık sistemine tam olarak geçişte sıkıntı yaşanmaz.

Ancak... “HDP’nin barajı aşmasıyla” Meclis’te “Cumhur ittifakı” çoğunluğu yakalayamamışsa... Sancılı bir dönem başlayabilir.

“Başkan ve onun parlamento dışı bakanlardan oluşan hükümeti” gerçi güven oyuna ihtiyaç olmaksızın göreve başlar ve icraata geçer fakat devletin çarkları uyum içinde olmaz.

Meclisin, yasalar çıkararak Cumhurbaşkanı ve hükümetinin icraatını -nispeten- engelleme imkanlarını zorlayacağını hatta dayatacağını tahmin etmek zor değil.

Böle bir durumda Recep Tayyip Erdoğan birinci ya da ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilmiş olması halinde Türkiye’yi hem Cumhurbaşkanı hem Millet Meclisi seçimlerine götürmek yetkisine sahip. Ne denli riskli olursa olsun Erdoğan’ın bunu göze alacak tabiatına 16 yıldır tanığız.”