24 Temmuz Basın Bayramı!

24 Temmuz Basın Bayramı!

Bugün 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı. Ancak Gazeteciler İşsizlik, yoğun çalışma saatleri, siyasi baskılar, geçim sıkıntısı ve sansürlerle mücadele eder halde. Gazetecilerin rahat bir yaşam sürmediğini ve birden fazla sıkıntıyla cebelleştiğini anlatan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, '24 Temmuz nedeniyle meslektaşlarımızı bir kez daha TGS çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz' diye konuştu.

Bugün 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı. Fakat karşılaştığımız manzara gösteriyor ki gazetecilerin bayramdan söz eder bir durumu yok. Bayramın sadece sözde olduğunu belirten gazeteciler, Damga'ya yaptığı açıklamada çektikleri sıkıntılardan dem vurdu. İşsizlik, sansür, siyasi baskılar, ekonomik sıkıntılar ve düzensiz mesai saatlerine maruz kaldıklarını belirten gazeteciler, yaşadıkları bu zorlu deneyimlerin dışarıdan bakıldığından maalesef görülemediğini söyledi. Gazetecilerin rahat bir yaşam sürmediğini ve birden fazla sıkıntıyla cebelleştiğini anlatan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş ve İzmir Gazete Demokrat Genel Yayın Yönetmeni Oğuzcan Demirören, “Maalesef hiç umduğumuz bir hayatı yaşamıyoruz” dedi.

9 bin gazeteci işsiz

Gazetecilerin sorunlarına ilişkin açıklamalalarda bulunan TGS İstanbul Şube Başkanı Ali Açar, “Demokrasilerde dördüncü güç olarak nitelendirilen gazetecilik mesleği malesef son dönemde ciddi baskı ve sorunlarla karşı karşıya. Bugün yaptığı haberler yada yazdığı yazılar nedeniyle pek çok gazeteci hakkında soruşturmalar açılıyor, hapis ya da para cezaları veriliyor. Gazetecilerin yaşadığı en büyük sıkıntıların başında ise işsizlik ve iş güvenliği kaygısı geliyor. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Ocak 2017 istatistiğine göre matbaaları da kapsayan Basın-Yayın-Gazetecilik işkolu'nda 91 bin kişi çalışıyor. TGS'nin verilerine göre ise bunun 24 bini gazeteci. Ancak 9 bin meslektaşımızın kıyımlar, kayyımlar ve kapatmalarla işsiz bırakılması nedeniyle aktif gazeteci sayısı 15 bin civarında. Son 10 yılda gazeteciler arasında işsizlik oranı ise yüzde 30'lara çıkmış durumda” diye konuştu.

Sendikalaşma oranı düşük

Aktif olarak gazetecilik yapan kişilerin büyük bir kısmının sendika üyesi olamadığını anlatan Açar, “Mevcut 15 bin gazetecinin bin 258'i ise Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye. İş kolunda TGS'nin örgütlülük oranı yüzde 8,3'e çıktı. 2018 yılının Nisan-Mayıs-Haziran döneminde yüzde 22 büyüyen TGS son beş yılın en yüksek üye sayısına ulaştı. Türkiye Gazeteciler Sendikası üye sayısını hızla artırarak yoluna devam ederken, 24 Temmuz nedeniyle meslektaşlarımızı bir kez daha TGS çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
143 gazeteci cezaevinde

Politik olarak da gazetecilerin ciddi bir siyasi baskı altında olduğunu kaydeden Ali Açar, şu ifadeleri kullandı; “Basın ve ifade özgürlüğü kapsamına gelirsek küresel basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke içeresinde 157'nci sırada yer alıyor. 143 gazetecinin cezaevinde tutuklu bulunması da gazetecilik mesleğinin üzerindeki baskıyı net biçimde gösteriyor.