25 yıldır dil sınavını geçemeyen 'akademisyen'den yeni açıklama

25 yıldır dil sınavını geçemeyen 'akademisyen'den yeni açıklama

Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı, 40-50 kadar akademisyenin para vererek başka kişileri dil sınavına soktuğunu söylediği sözlerini ‘düzelterek’ bu kişilerin isimlerini bilmediğini söyledi.

Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatcı, yardımcı doçentliğin kaldırılıp, doktor öğretim görevlisi modelinin getirilmesiyle ilgili Yeni Şafak gazetesine açıklamalarda bulunurken "Gazi Üniversitesinde bildiğim 40-50 akademisyen 4 bin dolar vererek dil sınavına başkasını soktu ve sınavı geçtiler" ifadelerini kullanmıştı.

Bu konuyla ilgili Facebook hesabından açıklama yapan Mustafa Tatcı, bu isimlerin kim olduğunu bilmediğini ifade ederek Yeni Şafak’ın sözlerini çarpıttığını öne sürerek şöyle dedi:

“Haberde ‘40-50 akademisyen kendilerinin yerine başkalarını sınava soktu" ibaresi, benim ağzımdan çıktığı şekliyle değil kendilerince yorumlanarak alınmıştır. Malumdur ki, bu konu son 10-15 senedir, yani Fetö meselesinin gündeme geldiği zamana kadar üniversitelerde ve tabii ki Gazi Üniversitesinde zaten bilinen ve ağızdan ağıza dolaşan bir şaibenin ifadesidir. Bu ibare, bendenizin ağzından çıktığı şekliyle "Fetönün üniversitemizde yapılandığı dönemde 40-50 öğretim üyesinin (belki de daha fazla?) kendilerinin yerine başkalarını sınava sokarak doçent olduğu şaibesi dilden dile dolaşıp durmuştur’ şeklinde idi. Bunların kim olduğunu bendenizin bilmesi mümkün değildir. Zira gizli döndürülen dolapları bilmek imkansızdır. En azından bendeniz böyle bir yola asla tenezzül etmediğim gibi kimlerle bu fırıldak çevrildi onu da bilmem. Bunu dışarıdan bilmenin imkansızlığı ortadadır.”

VATAN HAİNLİĞİ SUÇLAMASI

Facebook'tan açıklama yapan Tatcı, tartışmaya sebep olan doçentlik-yardımcı doçentlik tartışmalarına ilişkin açıklamalarına da devam ederken yabancı dergilerde yayın yapan akademisyenler için şu ifadeyi kullandı:

"Özellikle fen ve teknik sahalarda yapılan ve buluş niteliği taşıyan araştırmalar devletimizin, milletimizin emrine verilmeden, patenti tescil edilmeden uluslararası şebekelerin çıkardığı dergilerde yayınlanmamalıdır. Bu bilgilerin yabancı güçlerin emrine verilmesi vatan hainliğidir."