3 ismin vekilliği tehlikede

3 ismin vekilliği tehlikede

HDP’li Sarıyıldız ve Hezer’in vekilliğinin düşmesi gündemdeki yerini korurken Aydoğan’ın vekilliği de tezkeresinin okunmasına bağlı.

HDP’de Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından, Genel Kurul çalışmalarına katılmadıkları gerekçesiyle HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliğinin düşmesi gündeme gelirken HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında kesinleşen cezayla ilgili hazırlanan Başbakanlık tezkeresi de TBMM’ye geldi. Tezkere Genel Kurul’da okunursa Aydoğan’ın vekilliği düşecek.
Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Aydoğan, 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezanın, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nce onanarak kesinleşmesi üzerine Aydoğan’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yazı önce Adalet Bakanlığı’na, daha sonra Adalet Bakanlığı’ndan Başbakanlık’a iletildi. Başbakanlık’ta hazırlanan tezkere önceki gün TBMM’ye sunuldu. Yüksekdağ hakkındaki tezkerede HDP grubuna hiçbir bilgi verilmezken, Aydoğan hakkındaki tezkerede HDP grubunun bilgisi olması önceki günkü TBMM Genel Kurul birleşimine ara verilerek yaklaşık bir saat süren bir tartışma yaşanmasına neden oldu.

9 Mayıs beklenecek

Edinilen bilgiye göre önceki günkü TBMM Genel Kurul birleşimini yöneten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın tezkereyi okumasından önce HDP Grup Başkanvekilleri Ahmet Yıldırım ve Filiz Kerestecioğlu bu duruma itiraz etti. Bunun üzerine Bahçekapılı birleşime ara vererek bütün siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. Görüşmede HDP’li grup başkanvekilleri bu durumun hukuksuz olduğunu dile getirirken, tezkerenin okunmamasını istedi. HDP grup başkanvekilleri daha önce Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın kendilerine bu yönde bir tezkerenin gelmesi durumunda önce TBMM Başkanlık Divanı’na görüşüleceğini söylediğini anımsatarak bu konunun önce Başkanlık Divanı’nda tartışılması gerektiğini dile getirdi. Görüşmeden ortak bir karar çıkmayınca tezkere önceki günkü birleşimde okunmazken, tezkerenin okunup okunmayacağı gelecek hafta 9 Mayıs 2017 tarihinde açılacak Genel Kurul birleşiminde netleşecek. HDP’nin TBMM Başkanlık Divanı’ndaki üyeleri TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan’ın bu konuda Başkanlık Divanı’nda girişimlerde bulunacağı belirtiliyor. HDP’nin Aydoğan hakkındaki vekilliğin düşürülmesi yönündeki tezkereyle ilgili olarak Başkanlık Divanı’nı toplantıya çağırabileceği dile getiriliyor. Edinilen bilgiye göre, geçmiş dönemlerde inisiyatif alan eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in aksine; TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ise tezkerenin okunmasını istediği öğrenildi. 24. dönemde eski BDP Milletvekili Kemal Aktaş hakkında kesinleşen ceza nedeniyle hazırlanan Başbakanlık tezkeresi dönemin TBMM Başkanı Çiçek’in talebiyle Genel Kurul’da hiç okunmamıştı. 24. dönemde çıkarılan 3. Yargı Paketi ile Aktaş’ın dosyası düşürülmüştü.

Hezer ve Sarıyıldız

TBMM Başkanlık Divanı’nda gündeme gelen Genel Kurul çalışmalarına katılmayan milletvekillerinin durumuyla ilgili oluşturulan alt komisyon ise 8 Mayıs 2017 tarihinde toplanacak. Alt komisyonda, milletvekillerinin devamsızlığıyla ilgili raporun çıkması beklenirken, komisyonda AKP’li üyelerin HDP’li Sarıyıldız ve Hezer’in vekilliğinin düşürülmesi yönünde bir karara imza atması bekleniyor.(Cumhuriyet)