300 geldi, 300 gitti; AYM el koydu!

300 geldi, 300 gitti; AYM el koydu!

Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi'nin 2014 yılı kesin hesaplarını inceleyen AYM, gelir ve giderleri inandırıcı bulmadı, savcılığı göreve çağırdı. AYM, 366 TL gelir, 366 TL gider gösteren siyasi partinin bu parayla kırtasiye masrafını bile karşılayamayacağına dikkat çekti

Mali denetim yapan Anayasa Mahkemesi, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan siyasi partilerin ne durumda olduğunu ortaya koydu. 100'e yakın partinin faaliyette olduğu fakat 30'a yakınının seçimlere katılabilme şartlarını yerine getirebildiği Türkiye'de, birçok parti teşkilatının kumarhane olarak kullanıldığı geçmişte ortaya çıkmıştı. Son olarak Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi'nin 2014 yılı kesin hesabını inceleyen AYM, bir yılda 366 TL gelir, 366 TL giderle karşılaştı. Rakamları gerçekçi bulmayan AYM üyeleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

KESİN HESAP OY ÇOKLUĞUYLA REDDEDİLDİ

İlgili partinin gider olarak gösterdiği tutarla, kira, su, elektrik, telefon ve kırtasiye masraflarının bile karşılanmayacağına dikkat çeken AYM, yönetim giderlerinin hesapta gösterilmemesini kayıt dışı gelir ile giderlerin saklanması olarak yorumladı. Gelir ve giderin doğru gösterilmemesinin suç olduğunu hatırlatan yüksek mahkeme, Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi'nin 2014 yılı kesin hesabını kabul etmedi. AYM bu kararı oy çokluğuyla alırken sadece bir üye karşı yönde oy kullandı. Karşı oy kullanan üye, ilgili partinin il ve ilçe teşkilatının olmadığını belirterek, sadece Genel Merkez'in hesabının incelendiğini belirtti.