Söz sırası jüride:  Zarrab davasında bundan sonra ne olacak?

Söz sırası jüride:  Zarrab davasında bundan sonra ne olacak?

Karar aşamasına gelen Reza Zarrab’ın tanık, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da sanık olarak yargılandığı davayı yakından takip eden Zeynep Gürcanlı, Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah'a değerlendirmelerde bulundu.

New York'ta 4 haftadır devam eden  Reza Zarrab'ın tanık, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın da sanık olarak yargılandığı hızlandırılmış duruşmalar tamamlanırken savcılık ve savunma makamı kapanış konuşmalarını yaptı. Sona doğru yaklaşılan davada jüri üyeleri Atilla'nın suçlu olup olmadığına karar verecek. Zarrab davasını yerinde takip eden gazeteci Zeynep Gürcanlı, Zafer Arapkirli ile Seyr-i Sabah'a değerlendirmelerde bulundu: "Duruşmalar bitti. Komplike bir dava. Cumaya kadar karar çıkmazsa bu iş ocak ayından sonraya kalır."

Gazeteci Gürcanlı, Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklu olduğu 15 Eylül 2016'da tutanaklara geçen "Eğer ABD'de hapsedilmişsen, çıkmak için ya yalan söyleyeceksin ya da kurtulabilmek için işlemediğin suçları kabul edeceksin" sözleri ile ilgili, "Davanın düşürülmesi için Atilla yine başvurdu. Ama  Zarrab, savcının yıldız sanığıydı. Henüz bu karara bağlanmış değil. Benim tahminim ondan da bir şey çıkmayacak. Çünkü bugünkü talimatnamede ‘Bazen suç işlemiş kişilerin de ifadesine başvurulabilir. Bu onların söylediklerinin yalan olduğunu göstermez' gibi bir ifade var. Doğrudan Sarraf'ı ilgilendiren bir konu bu" diye konuştu.

‘HAKİM JÜRİNİN KARARINDAN SONRA BİR KEZ DAHA DÜŞÜNECEK'

Gürcanlı, şöyle devam etti: "İddianamenin tümden yok sayılması, yargılamanın ortadan kaldırılması istendi, bunu karara bağlamadı hakim. Her şeyi hızlı hızlı karara bağlayan hakim neden bunu karara bağlamadığını şöyle açıkladı: ‘ABD yasaları hakimlere yetki veriyor. İsterlerse davanın herhangi bir aşamasında, Jüri kararından sonra bile kararlarını açıklayabilirler. Ben de beklemek istiyorum' dedi. Bana göre hakim jürinin kararından sonra bir kez daha düşünecek. Hakimin davayı yok sayama ihtimali az da olsa hala var. çok karışık bir dava."