AB'den insan hakları şartı

AB'den insan hakları şartı

AB ’nin 2018 bütçesiyle birlikte Türkiye’ye üyelik öncesi sağlanan fonda 105 milyon Avro’luk kesinti yapılması onaylandı. 70 milyon Avro’luk fon da donduruldu ve “insan hakları alanında gelişme gösterilmesi” şartına bağlandı.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin (AB) 2018 bütçesiyle birlikte Türkiye’ye üyelik öncesi sağlanan fonda 105 milyon Avro’luk kesinti yapılmasını onayladı. 70 milyon Avro’luk fon da donduruldu ve “insan hakları alanında gelişme gösterilmesi” şartına bağlandı. AB diplomatları ve milletvekillerine dayandırdığı haberinde Reuters, Türkiye’ye verilmesi öngörülen 3.5 milyar Avro’luk kalkınma kredisinin de engellenebileceğini yazdı.

17 Kasım’da AB maliye bakanları toplantısında alınan ve Türkiye için “siyasi” gerekçeyle ilk kesinti anlamına gelen karar, önceki gün AP tarafından da onaylandı. Reuters, kesinti kararının Türkiye’de insan hakları alanında görülen geriye gidişe karşı sembolik önem taşıdığını ve devamının gelebileceğini yazdı.

Bu rejime para yok

AP bütçe raportörü Siegfried Mureşan, “Türkiye ifade özgürlüğüne, insan haklarına saygı duymadığı ve Avrupa demokratik standartlarından uzaklaşmaya devam ettiği sürece AB fonlarıyla bu tür bir rejimi finanse edemeyeceklerini” söyledi ve ekledi: “Ankara insan hakları sicilini iyileştirirse 70 milyon Avro’ya erişebilir”

Türkiye için öngörülen kesinti miktarının 2018 yılı için 80 milyon Avro olacağı söyleniyordu ancak toplamda 175 milyon Avro’luk kesintiye gidilmiş oldu. 2014 ila 2020 yılları arasında Türkiye’nin AB üyeliğine hazırlık sürecinde reformların finansmanı için Türkiye’ye 4.4 milyar Avro fon ayrılması öngörülmüştü.

Görüşme haftaya

Öte yandan, AB yetkililerin Türkiye’ye 2020 yılına kadar verilmesi planlanan 3.5 milyar Avro’luk Avrupa Yatırım Bankası kresinin akıbetine karar vermek üzere bir araya gelecek. Reuters’a konuşan AB diplomatları, Türkiye’ye ayrılan kredi ve fonların Ukrayna başta olmak üzere eski Sovyet ülkelerine kaydırılabileceğini söyledi.