ABD'den kafa karıştıran açıklama: ’Biz bir şey teklif etmedik’

ABD'den kafa karıştıran açıklama: ’Biz bir şey teklif etmedik’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Tillerson’un kendisine Suriye’de 30 kilometrelik güvenli bir bölge oluşturulması teklifinde bulunduğunu söyledi. Tillerson ise bugün İsviçre’de böyle bir açıklama yapmadığını belirtti.

Önceki gün ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün ABD'li bakanın kendisine Suriye'de 30 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturulması teklifinde bulunduğunu açıklamıştı. Tillerson, bugün İsviçre'de böyle bir açıklama yapmadığını söyledi.

TSK’nın terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu sonrasında Ankara-Washington hattında kafaları karıştıran açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün gece ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen görüşme sonrasında taraflar farklı açıklamalarda bulunmuş, ABD’nin açıklaması Türkiye’nin tepkisini çekmişti.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasındaki telefon görüşmesinin ardından ABD'den yapılan açıklamayla ilgili olarak, "Sanırım o açıklama görüşme yapılmadan önce hazırlanmış ABD tarafından. Dolayısıyla tam gerçekleri yansıtmayan bir açıklama oldu. Hemen zaten görüşmeden kısa süre sonra bu açıklamayı yaptılar" diye konuştu.

Kafaları karıştıran bir diğer açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan geldi. ABD’li bakan İsviçre’nin Davos bölgesinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda Kuzey Irak Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Buluşma öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tillerson’a dün gündeme gelen Suriye’deki 30 kilometrelik güvenli bölge soruldu. Tillerson, “Türkiye Dışişleri Bakanı’na Suriye’de bir güvenli bölge teklifinde bulundunuz mu” sorusuna, “Birçok olası seçeneği konuştuk fakat biz bir şey teklif etmedik” dedi.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Reuters'ın Türk haber kanallarına dayandırdığı haberde Çavuşoğlu, Tillerson ile görüşmesinin detaylarını vermişti. Paris’te bir araya gelen iki dışişleri bakanı, Suriye konusunu masaya yatırmıştı. Çavuşoğlu, Tillerson’ın kendisine Afrin’de 30 kilometrelik güvenli bölge önerisi yaptığını ifade etmişti.