ABD'den S-400 uyarısı: Türkiye F-35 sisteminden çıkarılacak

ABD'den S-400 uyarısı: Türkiye F-35 sisteminden çıkarılacak

Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle ABD’yle yaşadığı krizde kritik sürece girildi

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması ve F-35 savaş uçakları programındaki durumuna ilişkin ABD’den yeni bir açıklama daha geldi.

ABD’nin NATO daimi temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye’nin Rus yapımı S-400’leri alması halinde F-35 programından çıkarılacağı tehdidini yineledi.

Amerika’nın NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Ankara’nın Rus hava savunma sistemini satın alması halinde Amerika’nın F-35 savaş uçaklarının uçurulması ve üretimi konusunda Türkiye’ye izin veremeyeceğini söyledi.

 ‘Bütün işaretlerin, Rusya’nın S-400’leri teslim edeceği yönünde olduğunu’ söyleyen Hutchison, “F-35 sistemi ile bağlantı kesilecektir, bu Rus sistemlerinin NATO içinde bulunması sonucu F-35’lerin etkilenmesine veya istikrarsızlaştırılmasına izin veremeyiz” dedi.

Rus S-400 füze savunma sisteminin NATO sistemleriyle uyumlu olmayacağına dikkat çeken Hutchison, “F-35 sistemiyle bir kopukluk olacak. Bu Rus sistemini NATO ittifakına sokarak F-35’leri olumsuz etkileyemeyiz” dedi.

Amerika yönetimi Rusya tarafından üretilen S-400 füze savunma sistemlerinin F-35 uçaklarının teknolojisini ele geçirmesinden endişe ettiğini ve sistemlerin uyumsuzluğunun güvenlik riski yaratacağını söylüyor.

 S-400’lerin Türkiye’ye teslim edilmesi halinde Türkiye’ye yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin bugünkü grup toplantısında Türkiye’nin S-400 almaktan vazgeçmeyeceğini söylemişti.

“S-400 hava savunma sistemlerini önümüzdeki ay teslim almaya başlıyoruz” diyen Erdoğan, “Türkiye bu konuda izin almak, hele hele baskılara boyun eğmek durumunda değildir. S-400 meselesi doğrudan egemenlik haklarımızla ilgili konudur ve bundan geri adım atmayacağız” ifadelerini kullanmıştı.