ABD Konsolosluğu çalışanı, Erdoğan-Trump zirvesi öncesi serbest bırakıldı

ABD Konsolosluğu çalışanı, Erdoğan-Trump zirvesi öncesi serbest bırakıldı

Ev hapsindeki ABD Konsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk 'silahlı terör örgütüne üye olmak'la suçlanıyor

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın 28-29 Haziran'da Japonya'da düzenlenecek G-20 Zirvesinde yapacağı resmi görüşme öncesinde ev hapsinde bulunan ABD Konsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk hakkında karar çıktı.

Cantürk hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılandığı davada 'konutu terk etmemesi' şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar verildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Nazmi Mete Cantürk, eşi Sevim Cantürk ve kızı Kevser İrem Cantürk ile avukatları katıldı. ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Daria Darnell ve bazı konsolosluk görevlileri de duruşmayı takip etti.

Savunma yapan 3 sanık da üzerilerine atılı suçlamaları reddederek, haklarındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep etti. Sanık avukatları da müvekillerinin suçsuz olduğunu öne sürerek, adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını istedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, sabit ikametgah sahibi olması, konutu terk etmeme yasağının uygulandığı süre, sağlık durumu gibi gerekçelerle Nazmi Mete Cantürk hakkındaki 'konutu terk etmemesi' şeklindeki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasına karar verdi. Sanık hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına karar veren mahkeme heyeti, sanığın haftada bir olmak üzere karakolda imza atmasına hükmetti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca 'anayasayı ihlal', 'casusluk' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' suçlarından tutuklanan ABD Konsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un beyanları doğrultusunda ifadeye çağrılan ancak gelmeyen ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk'ün 31 Ocak 2018'de savcılığa gelerek teslim olduğu ortaya çıkmıştı.

Cantürk hakkında ev hapsi uygulanmasına hükmedilmişti.

Cantürk'ün eşi S.C. ve kızı K.İ.C. de 8 Ekim 2017'de gözaltına alınmış ve nöbetçi hakimlikçe 'yurtdışına çıkış yasağı' ve 'haftada bir gün en yakın güvenlik birimine imza verme zorunluluğu'ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.