‘ABD Münbiç'in boşaltılması için ne istedi?'

‘ABD Münbiç'in boşaltılması için ne istedi?'

YURT Ankara Gündemi’nde, ‘ABD, Türkiye’den Mümbiç’in boşaltılması konusunda ne istedi?’ sorusu gündeme getirilirken, şu anda Başbakan dahil hiç kimsenin anlaşmanın detaylarını bilmediği kaydedildi.

Beklenen ABD, Türkiye görüşmesi, 4 Haziran günü Washington’da gerçekleşti. İlk açıklama görüşmelerin olumlu gittiği ve anlayış birliği sağlandığı doğrultusunda. İlk açıklama Türkiye’den gelirken, Mümbiç konusunda anlaşmanın sağlandığı belirtildi, ABD’nin ise yalanladığı kaydedildi.

YURT Ankara Gündemi, Münbiç konusunu ele aldı. ABD-Türkiye ilişkisinin geleceğinin Mümbiç üzerinden yapılacak bir bölgesel anlaşmanın kurtaracağı belirtilen yazıda, şu görüşlere yer verildi:

“Suriye rejimi ise bölgede YPG ve ABD’yi işgalci bir güç olarak görüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kendi ekibi içerisinde YPG ile ilişkileri tavizsiz sürdürelim diyen grupla, bölgedeki stratejik müttefikimiz olan Türkiye ile ve Araplar’la yeni ilişki tesis edelim diyen bürokratları izliyor.

Suriye ve Türkiye konusunda sertlik yanlısı tavırları ile tanınan güvenlik danışmanı John Boltam ise bu konuda ısrarcı tavrını sürdürüyor.

ABD Türkiye’den Mümbiç’in boşaltılması konusunda ne istedi? Şu anda Başbakan dahil hiç kimse bu konuda anlaşmasının detaylarını bilmiyor. Sürekli bir Fıratın doğusuna çekilme işi konuşuluyor.

Orası da bizim sınırımız, bir Kürt Kontonu mu yaratılıyor? Yoksa ABD ve İsrail bağımsız; bir Kürt devleti projesi konusunda Rusya ile anlaştı mı? Bu konuda bir gelişme var mı? Var ise muhalefetin üzerine düşen meclisin bilgilendirilmesini istemek. Yoksa Reis, hepsini tek başına karar alarak mı çözüyor. Ne dersiniz?”