İşte Erdoğan-Mattis görüşmesinin detayları

İşte Erdoğan-Mattis görüşmesinin detayları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Savunma Bakanı James Mattis'le Ankara'da bir araya geldi. Erdoğan'ın, Türkiye'nin ABD tarafından terör örgütleri PYD ve YPG'ye verdiği destekten duyulan rahatsızlığı ilettiği belirtilirken, görüşmede Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin referanduma gitmesinin yanlış bir adım olacağının belirtildiği kaydedildi.

Mattis temaslarda bulunmak üzere bu sabah Ankara’ya gelmiş; Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Erdoğan ile görüşmelerde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmede ikili ve bölgesel konuların ele alındığını, terör örgütü IŞİD ve terör örgütü PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle ortak mücadele konusundaki kararlılığın yanı sıra Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı.

Görüşmede Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğinin de vurgulandığını belirten kaynaklar, “Bu çerçevede, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referanduma gitmesinin yanlış bir adım olacağı belirtildi” 
dedi.

Erdoğan’ın görüşmede Mattis’e ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destekten Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı ilettiğini belirten cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan’ın “IŞİD’den temizlenen yerleşim birimlerinde yönetimin yerel halka bırakılması gerektiğine” de dikkat çektiğini belirttiler.

Erdoğan’ın görüşmede Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturmayı hedefleyen mekanizmanın desteklenmesinin önemine dikkat çektiği; Irak’ta Kandil ve Sincar’daki terör örgütü PKK unsurlarına karşı ortak mücadelenin ve savunma sanayi alanında işbirliğinin de ele alındığı açıklandı.