ABD ve Rusya bastırıyor: Türkiye seçimden sonra tercihini nasıl yapacak?

ABD ve Rusya bastırıyor: Türkiye seçimden sonra tercihini nasıl yapacak?

AKP’nin manifestosunda değinilmeyen seçim sonrası ana konularından birinin, ABD’den alınacak F-35 uçakları ile Rusya’dan gelecek S-400 savunma sistemleri olduğu belirtilerek, ‘ABD; F-35’ler ile S-400’leri aynı ülkede buluşturmaz’ denildi. S-400’lerin bir mecburiyet değil, tehdit olduğu görüşü de savunuldu.

YURT Ankara Gündemi’nde, Türkiye’nin yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’nın siyasi kadrolarının önündeki en önemli konulardan birinin, ABD’den gelecek F-35 uçakları ile Rusya’dan alınacak S-400 savunma sistemleri olduğu gündeme getirilerek, ‘ABD’nin bu iki teknolojiyi aynı ülkede buluşturmayacağı’ görüşü kaydedildi. İktidarın da, muhalefetin de bu konuya kafa yorması gerektiği belirtildi.

Ankara Gündemi’nde, ‘Cevap verilecek sorular’ başlığıyla yayınlanan yazıda, “ABD ve Rusya bastırıyor. Türkiye tercihini ne yönde yapacak?’ sorusuna yer verildi. Yazıda, şöyle denildi:

“AKP’nin manifestosunu okuduk. Ekonomi, işsizlik ön planda… Diğer kısmı ise vaatlerden oluşuyor. Ana konulara hiç değinilmemiş.

‘TERÖR ÖRGÜTLERİNİN TEHDİT KAPASİTESİ YOK’           

Seçim sonrası en önemli konu, F 35 uçakları, ABD’den alınacak. S-400 Hava savunma sistemi, Rusya’dan alınacak.

Türkiye’de siyasi otorite S-400 satın almak gerekçesini, Ortadoğu’daki gelişmelerden etkilenmemek ve tedbir olarak açıklıyor. (YPG, DAEŞ, Suriye) bunların tehdidine cevap verebilmek için diyor.

Terör örgütlerinin ve Suriye’nin böyle bir tehdit kapasitesi yok. S-400 hava savunma sistemini bununla teorik olarak ilişkilendirmek mümkün değil.

Türkiye’nin NATO üyesi olarak ABD’den almayı istediği F-35 savaş uçakları ile entegre olması da mümkün değil. S-400 ayrıca NATO Hava sisteminin entegre olmaz.

‘S-400 MECBURİYET DEĞİL, TEHDİT’

Tüm bunlardan şunu anlıyoruz. S-400 bir mecburiyet değil, bir tehdit.

Türkiye hava savunma sistemini kimseye emanet etmez. Bu görüş Cumhurbaşkanına ait.

Son Başbakan ise sadece siyasi olarak Rusya ile ilişkiler açısından bakıldığını söylüyor. Konuya ticari olarak yaklaşıyor.

Bu konular; ‘el ne karışır’ dediğimiz konulardan değildir. ABD ve NATO için güç ve projeksiyon sorunudur. Meselenin arka planı vardır. İşte “el” bu konuda size karışır.

Çünkü elden alacağınız (ABD) F-35 savaş uçağı, “stealth” teknolojisine sahiptir. Bu bir uçak değil uçan bir savaş kalesidir. ABD işte bunun için F-35’ler ile S400’leri aynı ülkede buluşturmaz. Uçağın Ruslar tarafından incelenme riskini göze alamaz.

Bu hem askeri risk, hem de çok büyük bir ticari risk olur. Türkiye’nin yeni seçilecek Cumhurbaşkanın siyasi kadroları bunlara kafa yormak zorundadır.

İPTAL EDERSENİZ KAPARO YANAR

10 Milyar dolarlık askeri anlaşmalar söz ediyoruz. İptal ederseniz kaparo yanar. Ruslar ile ilişkiler tehlikeye girer. Alırsanız NATO ve ABD ile ilişkiler etkilenir. Hem iktidar hem muhalefet buna kafa yormalı.

“Elmanızı hem yiyip, hem de saklayamazsınız”