ABD ve Türkiye: Stratejik ortaklık buraya kadar mı?

ABD ve Türkiye: Stratejik ortaklık buraya kadar mı?

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un generallerinin, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın bittiği noktasında oldukları belirtilerek, “İncirlik önemini kaybetti ise geriye bir şey kalmamıştır. 1950’den bu yana sürdürülen çabalar ve düşünce kalıplarında ciddi kırılmalar yaşanıyor” yorumuna yer verildi.

YURT Ankara Gündemi’nde, ‘Türkiye, ABD’nin stratejik ortağı mıdır?’ sorusuna yer verildikten sonra “ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un generalleri, bu stratejik ortaklık bitti noktasında” görüşü aktarıldı.

‘ANKARA VE WASHİNGTON ORTAK BİR TEHDİDİ PAYLAŞMIYOR’

Ankara Gündemi’nde, ‘Stratejik ortaklık’ başlığıyla kaleme alınan yazıda, 13 Ağustos günü, “Foreign Policy” dergisinde yayınlanan Steven Cook imzalı makalede, Türkiye’nin stratejik ortaklığının bittiğinin dile getirildiği kaydedildi. Yazıda, şu görüşlere yer verildi:

“Cook, şu tespiti yapıyor: “Değişen dünyada Ankara ve Washington artık ortak bir tehdidi paylaşmıyor…”

‘İNCİRLİK’İN ÖNEMİ AZALDI’

ABD’nin köklü düşünce kuruluşunun (CFR) Başkanı Richard Hoass da raporunda Türkiye ile stratejik ortaklığın bittiği görüşünde. Hoass raporunda Türk hükümetinin Atlantik Paktı’na bakışı muğlak ifadesini kullanıyor.

Bu analizin en önemli noktası şu; İncirlik üssünün öneminin azaldığının yazıda belirtilmesi...

İncirlik önemini kaybetti ise geriye bir şey kalmamıştır. 1950’den bu yana sürdürülen çabalar ve düşünce kalıplarında ciddi kırılmalar yaşanıyor.

‘İDLİB’DE KARŞI KARŞIYA GELİYORLAR’

ABD ve Türkiye İdlib’de karşı karşıya geliyor. ABD Ulusal ve Güvenlik Danışmanı Bolton, Esad İdlib’de kimyasal silah kullanmaya hazırlanıyor açıklaması yaptı.

Rus Danışman Patruşev açıklama yaptı “Bu bir provokasyondur” dedi. Heyet Tahrir El Şam ve El Nuora’ya 8 varil zehirli klor gazı ulaştırıldı. ABD 80 seyir füzesi hazırladı açıklaması Rus istihbarat kaynaklarınca yapıldı.

36 seyir füzesi “USS The Sullivans” destroyerinden, 24 füze ise Katar’daki ABD üssünden atılacak açıklaması yaptı.

AKDENİZ’DE SULAR ISINIYOR

Bu Türk Boğazları’nda trafiği hızlandırdı. ABD’nin operasyon yapacağı beklentisi üzerine iki Rus firkateyni Karadeniz’den Akdeniz’e geçiş yaptı. Gemiler Rusya’nın Karadeniz Donanmasına ait Amiral Essen ve Amiral Grigoviç. Tüm bunlar bize şunu gösteriyor; Akdeniz’de sular ısınıyor.

Dışişlerinin Atlantik ve NATO masasını zor günler bekliyor.”