AB’den Türk bakana yemek daveti

AB’den Türk bakana yemek daveti

Uzun süredir oldukça durgun bir seyir izleyen Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde yüksek düzeyli diyalog toplantılarıyla kıpırdanma yaşanmaya başlarken Brüksel’den Ankara’ya önemli bir davet yapıldı.

AB Dönem Başkanı Estonya, 12 Aralık’ta yapılacak Genel İşler Konseyi bağlamında organize edilen çalışma nitelikli öğle yemeğine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu davet etti.

Hafta başında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla yapılan Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu Toplantısı ve aralık ayının ilk haftasında yapılması öngörülen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ile ilişkilerin teknik nitelikli boyutuna ivme kazandırılmaya çalışılırken Çavuşoğlu’na yapılan davet, ilişkilerin siyasi boyutuna yönelik değerlendirme açısından önemli görülüyor. Genişleme konusunun odakta olacağı toplantıya diğer aday ülkelerin dışişleri bakanları da davet edildi.

AB’nin, Batı Balkanlar’ın genişleme sürecini ön planda tutan, Türkiye için ise ‘sorunlar nedeniyle tıkanan alanlardan ziyade ilerleme sağlanabilecek konulara odaklanma’ yaklaşımını öne çıkaran bir döneme denk gelen davete Türkiye’nin olumlu yanıt vermesi beklenirken planlamaya yönelik çalışmalar sürüyor.

YARDIMLAR AB GÜNDEMİNDE

Çalışma yemeği öncesinde AB dışişleri bakanlarının Türkiye ve diğer aday ülkelere yönelik katılım öncesi yardımları ele almaları öngörülüyor. Bu alanda özellikle Türkiye bağlamında sorun yaşanıyor. Türkiye’de hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi alanında yaşanan gelişmelerle bağlantılı olarak mali yardımlarda kesintiye gitme ya da bu yardımları yeninden yönlendirme yaklaşımı Almanya’nın ısrarıyla gündeme taşınmış ve diğer ülkelerden de destek görmüştü.  AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın üye ülkelerin dışişleri bakanlarını atılacak adımlar ve olası opsiyonlar konusunda bilgilendirmesi bekleniyor. 2018 baharından önce somut adım atılması ise beklenmiyor.

FONLARA TIRPAN

AB maliye ve ekonomi bakanları geçtiğimiz günlerde 2018 bütçesinden Türkiye’ye yapılacak yardımlarda 105 milyon Euro düzeyinde kesinti yapılmasına, 70 milyon Euro tutarında bir kaynağın da hukukun üstünlüğü alanında olumlu gelişme yaşanması halinde serbest bırakılmak üzere dondurulmasına yeşil ışık yakmıştı. Bu kararın önümüzdeki günlerde Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması bekleniyor. 2017 için Türkiye’ye ayrılan 636 milyon Euro’dan da sadece 362 milyon Euro ödenecek.