Abdullah Gül için bomba iddia: Erdoğan'ın karşısına çıkmaya mı hazırlanıyor?

Abdullah Gül için bomba iddia: Erdoğan'ın karşısına çıkmaya mı hazırlanıyor?

Son KHK çıkışıyla AKP’nin hedefine oturan 11. Cumhurbaşkanı Gül ile Erdoğan arasındaki gerilimde ‘KHK’nin aysbergin görünen yüzü’ olduğu belirtildi. Hazırlık iddialarına uygun olarak 2017’yi seçim kampanyasını andıran temasları ile kapatan Gül’ün, yılın son 3 ayında 4 yurt dışı ziyaretine çıktığı belirtildi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karşısına yüzde 49’un ortak adayı olarak çıkarma çabalarının bulunduğu belirtilerek, Erdoğan’ın Gül’ün etrafında son 7 aydır farklı bir hareketliliğin yaşandığına inandığı, ‘KHK tartışmasının aysbergin görünen yüzü’ olduğu belirtildi. Abdullah Gül’ün, hazırlık iddialarına uygun olarak 2017’nin son üç ayında dört yurt dışı ziyaretine çıktığına dikkat çekildi.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Gül’ün çıkışından iki açıdan rahatsız olduğunun söylendiğini ifade ederek, bunları, Tweet’in içeriği ve Gül’ün tweeti ile Kılıçdaroğlu ve Akşener’in açıklamalarıyla birlikte bir anda Erdoğan karşıtı “ortak cephenin” oluşması şeklinde açıkladı.

Erdoğan’ın bunu 2019 Cumhurbaşkanlığı seçim provası olarak değerlendirdiğinin anlaşıldığını belirten Selvi, “Bir süredir Abdullah Bey’i, Erdoğan’ın karşısına yüzde 49’un ortak adayı olarak çıkarma çabaları var. Cumhurbaşkanı’nın bundan habersiz olması düşünülebilir mi? Gül’ün etrafında son 7 aydır farklı bir hareketliliğin yaşandığı kanaatinde. Zaten Gül de, 16 Nisan’dan sonra, “Daha çok konuşma ve daha çok görünür olma” kararı almıştı. Erdoğan, Abdullah Gül üzerine inşa edilen planı gördü, bozmak için hamle yaptı. KHK tartışması aysbergin görünen yüzü. Erdoğan-Gül tartışmasının özü 2019 Cumhurbaşkanlığı hesaplarına dayanıyor” dedi.

'DESTEK BULURSA ADAY OLABİLİR'

Abdulkadir Selvi, CNN Türk canlı yayında İSE son KHK'ya yönelik çıkışıyla gündeme gelen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "bir grubun muhalefetin adayı olarak Erdoğan'ın karşısına çıkarmaya hazırlandığını" öne sürdü. Selvi, "Destek bulursa Gül aday olabilir. Bence Erdoğan'a karşı aday olup kendini kurda yem etmemeli" ifadelerini kullandı.

‘KÖPRÜLER ATILDI’

Star yazarı Hüseyin Gülerce ise artık Erdoğan ile Gül arasındaki köprülerin atıldığını, bunun yeni bir dönem demek olduğunu belirtti.

Muhalefetin ikinci turda Erdoğan’ın karşısına Gül’ü çıkartacağı spekülasyonlarına değinen Gülerce, yazısının ilgili bölümünde şunları aktardı:

“100 bin imza ile Gül’ün aday olabileceği belirtiliyor. Gül üzerinden hesap yapanlar, Erdoğan’ın kazanmaması için çabalıyor. Millette karşılığı olmayan hiçbir siyasi hamle, hedefe varamaz. Gül’ü düşünenler, belli ki AK Parti tabanının Gül tepkisinden haberdar değiller.”

‘DAVUTOĞLU İLE DİRSEK TEMASI’

Öte yandan Aydınlık’ta "Seçim trafiği" başlığıyla yayımlanan yazıda ise Gül'ün çıkışlarının, kamuoyunda yeni bir sürecin başlangıcı olarak değerlendirildiğine yer verilirken, temaslarının ise  2019'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için "hazırlık" olarak yorumlandığı kaydedildi. Abdullah Gül’ün, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile "dirsek teması"nda olduğu iddia edildi.

Yazıda aktarıldığına göre, daha önce Abdullah Gül’ün 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlık yaptığı yönünde çokça bilgi paylaşılmış, değerlendirmeler yapılmıştı. Gül, hazırlık iddialarına uygun olarak, yoğun bir 2017 mesaisi yaptı. Yılın son üç ayında 4 yurtdışı ziyareti yapan Gül’ün yurtiçinde de yoğun faaliyet yürüttüğü öğrenildi. Siyaset sahnesinden çekildiğini söyleyen Gül’ün iç ve dış gezi programında yoğunlaşması, Batı başkentlerinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a alternatif bir seçenek oluşturma planı çerçevesinde değerlendiriliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Gül’le görüşmesi ve benzer kaygıları paylaştıklarını açıklaması, ardından HDP’nin Gül’ü sorumluluk almaya davet etmesi de Gül hakkındaki iddiaları kuvvetlendiriyor. Ayrıca Gül’ün Twitter mesajının Bülent Arınç, Sadullah Ergin’in de aralarında bulunduğu bazı isimler tarafından paylaşılması da dikkatlerden kaçmadı.

‘YAZIKLAR OLSUN’ DEMİŞTİ

Darbe girişiminin "bastırılmasında" rol oynayan sivillere yargı muafiyeti getiren düzenleme için 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "kaygı verici", "gözden geçirilmeli" yorumlarında bulunmuştu. Eski Başbakan Yardımcısı ve AKP kurucularından Bülent Arınç'ın da retweetleyerek desteklediği paylaşımlar için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Kendileri tarafından yapılan o açıklama, aldığı retweet’lerle süreci çok farklı bir yere doğru işletmiştir"  demişti. Erdoğan, daha sonra "düzenlemenin son derece açık olduğunu" vurgulayarak "Yazıklar olsun" ifadesini kullanmıştı. Bunun üzerine açıklama yapan Gül, şunları söylemişti:

"Bir süredir basın yayın organları ve sosyal medya üzerinden bazı milletvekilleri ve ilgili troller tarafından şahsıma karşı yapılan saygısızlık, haraket ve ahlak sınırlarını aşan saldırıların son açıklamamdan sonra giderek arttığına dikkat çekiyorum. Partimizin kuruluş ilkelerinden biri olan düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan birisi olarak, gerekli gördüğüm durumlarda görüşlerimi açıklamaya devam edeceğim."