Adalet Yürüyüşü'nde CHP'li vekilleri dinlemek için virüs geliştirilmiş

Adalet Yürüyüşü'nde CHP'li vekilleri dinlemek için virüs geliştirilmiş

Adalet Yürüyüşü'nde CHP'lilerin telefonlarına virüs bulaştırıldığı iddia ediliyor. Alman basını, yürüyüş süresince sosyal medyada kullanılan #adaleticinyuru hastagi ile paylaşılan bazı tweetlerin altında kullanılan bir link ile akıllı telefonlarda dinleme ve takip yapıldığını öne sürdü.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Güven Park'tan başlayıp, İstanbul'da Maltepe Meydanı'nında yüzbinlerce kişinin katıldığı mitingle bitirdiği “Adalet Yürüyüşü” sırasında CHP’lilerin telefonlarına, Alman yazılım şirketi Finfisher’in uygulamasıyla virüs bulaştırıldığı ileri sürüldü.

Firmanın daha çok resmi kurumlara hizmet verdiği savunuldu. Alman basınına göre “dinleme ve izleme” faaliyeti dijital sivil haklar grubu Access Now’un araştırması üzerine ortaya çıktı. CHP’li Onursal Adıgüzel, “Kaygı verici bir durum. Bu verileri toplamaya çalışanlar kimdir araştırılmalı” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen yıl düzenlediği Adalet Yürüyüşü sırasında partililerin “dinlendiği” iddia edildi. Almanya’da yayımlanan Süddeutsche Zeitung ile NDR ve WDR’de yer alan haberlere göre, ana muhalefet partisindekileri “dinleme, izleme” faaliyeti, CHP’lilerin telefonlarına Alman devletinin de kullandığı savunulan Alman yazılım şirketi Finfisher’in bir uygulamasıyla bulaştırılan virüsle gerçekleşti. Haberde, bu casus programın Türkiye’ye nasıl gönderildiğinin ise bilinmediği kaydedildi. “Finspy” isimli uygulamayla yapılan bu izlemenin dijital sivil haklar grubu Access Now’un araştırması sonucu ortaya çıktığına işaret edildi.

YAZILIMI KİMİN, HANGİ AMAÇLA UYGULAMAYA KOYDUĞU BİLİNMİYOR

Şirketin Münih merkezli olduğu ve özellikle resmi devlet kurumlarıyla çalıştığı belirtilirken Bochum’daki Ruhr Üniversitesi’nden bilişim uzmanı Profesör Thorsten Holz’un, söz konusu yazılımın bir önceki Truva virüsüne benzer, yeni bir versiyonu olduğu görüşü aktarıldı. Programın telefonlar üzerinden dinleme hatta yazışmaları takibe olanak veren bir teknoloji içerdiği iddiası da dikkat çekti. Alman medyasında yer alan haberlere göre yapılan analizler virüsün, geçen Haziran ayında Kılıçdaroğlu’nun öncülük ettiği Adalet Yürüyüşü sırasında sosyal medya, twitter üzerinden eylemcilerin kullandığı #adaleticinyürü adlı slogan aracılığı ile bulaştırıldığını ortaya koyuyor. Sahte hesap sahipleri bu sloganı kullanarak yürüyüşteki son durum hakkında bilgi almak için kullanılabilecek bir program indirilmesini öneren bir link verdi. Akıllı cep telefonları olanların programı indirmeleriyle telefonlarınaAlman şirketinin geliştirdiği virüs bulaştı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Sosyolog Prof. Dr. Sencer Ayata da twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: