Adalet Yürüyüşü'nde dev Türk Bayrağı açıldı

Adalet Yürüyüşü'nde dev Türk Bayrağı açıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan "adalet yürüyüşü" on yedinci gününe girdi. 420 kilometrelik yürüyüşte bugüne dek yaklaşık 284 kilometre yol katedildi. Adalet Yürüyüşü'nde İstanbul'a kalan mesafe azaldıkça sayı da artıyor. 17. gününde yürüyüşe katılanların sayısı 20 bine dayandı. Sayı her geçen dakika artıyor. Kortejin uzunluğu en az 7 kilometre.

Dün (30 Haziran 2017) 45.8 dereceye kadar ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle çok sayıda kişi fenalaştı. Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, yürüyüş sırasında kalp spazmı geçirdi. 

Saat 08:30'de başlayan yürüyüşe bugün, 'Antikapitalist Müslüman' olarak tanınan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık da katıldı.

Eliaçık, daha önce yürüyüşe "HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevine kadar sürmesi hâlinde" katılacağını açıklamıştı. 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun çağrısıyla bir araya gelecek olacak kadın örgütleri ve bağımsız katılımcılar, “Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet İstiyoruz” talebiyle Adapazarı Akyazı Balbalı mevkiinde yürüyüşe katılacak. Korteje katılacaklarını duyuran isimler arasında Aslı Erdoğan, Aslı Perker, Ceren Sözeri, Belma Fırat, Hacer Yeni, Ilgın Sönmez, Nazlı Karabıyıkoğlu, Ayşegül Tözeren, Ruhan Bilkay, Karen Alguadiş, Ebru Nihan Celkan, Şafak Pavey ve Ayşe Önal da var.

İlerleyen saatlerde Beşiktaşlı taraftarların da korteje katılması bekleniyor. Yürüyüşün ilk 15 gününde Kılıçdaroğlu'nun, 375 bin adım attığı ifade edildi.

Kortejdeki katılımcıların sayısı da netleşmeye başladı. CHP’li Mahmut Tanal kortejin büyüklüğü için ‘En az 20 bin kişi’ dedi. Kuyruğun uzunluğu ise yaklaşık 7 kilometre.

'25.000 olduk geliyoruz'

CHP Meclis Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul’a yaklaştıkça yürüyüşe katılanların sayısının arttığını söyledi. Özel, Twitter hesabından “Her adımda İstanbul’a doğru azaldıkça metreler arttıkça artıyor adalet arayan yürekler. 25.000 olduk geliyoruz” mesajı paylaştı.

SICAK HAVA BUNALTTI

Sabah Akyazı Ormanköy mevkiinde başlanan yürüyüşte Erenler İlçesi Bekirpaşa mevkiine ulaşılarak mola verildi. Yürüyüşe katılanlar, 'Nükleersiz gelecek için adalet', 'Çevre hakkı için adalet', 'Adalet demokrasi için', 'Kadınlar adalet istiyor', 'Herkese adalet', 'Adalet mülkün temelidir', 'Adalet' ve Halkevci Kadınlar grubu ise 'Eşitliği de adaleti de kazanacağız', 'Adalet tekmecilerin yargılanmasıdır', 'Erkek adalet değil, gerçek adalet' gibi dövizler taşıdı. Hava sıcaklığı 32 dereceye ulaşırken, asfalt yolda yapılan yürüyüşte hissedilen sıcaklık daha da yüksek oldu. Güneşten korunmaya çalışanlar şapka takarken, bazı kişiler ise şemsiyelerini açarak yürüdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüş sırasında sık sık su içti. Yürüyüşe katılanlar kan ter içinde kalırken, yine de keyifli oldukları görüldü.

İşte dakika dakika yaşananlar

15:47 - Yürüyüşçülere mola alanında bugün de Beşiktaş bandosu eşlik etti.

15:45 - Bodrumlu denizciler, Denizcilik Bayramı'nda "Adaletsizlik sadece cezaevlerinde değil, denizlerimizde de var" diyerek yürüyüşe desteğe geldi. Denizciler, son süngerci Aksona Mehmet'in 20 metre derinlikten çıkardığı deniz suyunu da elini yıkaması için Kılıçdaroğlu'na iletmek üzere yanında getirdi.

14:00 - Yüksek hava sıcaklığı, yürüyüşçüleri zorlamaya devam ediyor. Bir katılımcı, sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğraflara "Esmiyor" notunu düştü. 

10:46 - Mola yerine, "Çav Bella" söyleyerek girildi. 

10:00 - 17 baroya üye 300 avukat ve 78'liler Derneği de korteje katıldı.

09:45 - Yürüyüşün en sıcak günlerinden biri olması bekleniyor.

09:30 - 10:00'da başlaması planlanan yürüyüş, 09:30'de başladı.

09:10 - İlk mola yerine varıldı. Yürüyüşün ikinci etabı saat 10.00'da başlayacak.

09:00 - 1011 metre uzunluğunda bayrak açıldı. 

08:45 - Şehir dışından gelen gruplar, yol kenarların bekleyerek Kılıçdaroğlu'nu selamlamalarının ardından korteje katılıyor.

08:37 - 17'nci gününde yürüyüşe Antikapitalist Müslümanlar da katıldı. Adalet arayışına destek verdiklerini belirten grup üyeleri, "Allah demek adalet demek, adalet demek Allah demek" ifadelerini kullandı.

08:40- Adalet Yürüyüşü'nde dev Türk Bayrağı açıldı. Yürüyüşe katılanlar Şişli Belediyesi tarafından getirilen 1111 metrelik dev Türk bayrağının altında yürüyor.

08:31 - İstanbul'a son 140 kilometre kaldı. 

08:15 - Yürüyüşün on yedinci etabı başladı. 

ÇİFTÇİLERDEN DE ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NE DESTEK

'Mazot beşi geçti, ürün tarlada kaldı' çiftçiler de adalet yürüyüşüne destek verdi. Traktörü ile gelen bir çiftçi de römorkuna 'adalet' yazan afişler astı.

çArşı DA ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NDE

Beşiktaş'ın taraftar grubu çArşı Adalet Yürüyüşü'nün 17'inci gününde korteje dahil oldu. Sıcaklara rağmen renkli ve eğlenceli geçen Adalet Yürüyüşü, çArşı'nın da dahil olması ile daha da coşkulu hale geldi.

ÇÖP KOVASI YERLEŞTİRİLDİ

Adalet Yürüyüşü boyunca çevrenin kirletilmemesi konusunda çok hassas davranılıyor. En ufak bir çöpün dışarı atılmaması için yol boyunca çöp kovaları yerleştirildi.

Saldırılar devam etti
Sakarya kenti girişinde bir otomobilin içinde bulunanlar Adalet Yürüyüşü yapanlara taşlarla saldırdı. Bir kişi başından yaralandı.

Sakarya il girişindeki sanayi bölgesinde yürüyüşün gerçekleştirildiği yolun karşı şeridinden gelen bir arabanın içindekiler yürüyen gruba taş fırlattı. Saldırıda yürüyüşe katılanlar arasında yer alan Sami Can Otakın başından yaralandı.