'Aday olursa Gül kazanır, Erdoğan kaybeder'

 'Aday olursa Gül kazanır, Erdoğan kaybeder'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında cılız da olsa bir eleştiri ile beliren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı henüz net değil.

Ankara kulislerinde Gül'ün hummalı bir çalışma yürüttüğü ve tasfiye edilen eski AKP'lilerden yeni bir ekip kurduğu konuşuluyor ancak görünürde henüz net bir oluşum yok.

Buna karşın, medyada Gül'ün olası adaylığı ve Erdoğan karşısında şansına dair çeşitli yorumlar yapılıyor.

Aydınlık Gazetesi köşe yazarı Rafet Ballı'ya göre, Gül'ün aday olması halinde kazanma ihtimali çok yüksek çünkü Erdoğan, Kudüs çıkışı ve Afrin operasyonu ile güç toplamı gibi görünse de aslında zayıf bir konumda.

Ballı, görüşlerini İslamcı cenahın bilinen ve etkin bir ismine dayandırdığını yazıyor ve ekliyor:

    "İki isimle başlayalım. Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’yla. Önce Ahmet Davutoğlu. Suriye politikası...Ona göre, günah keçisi seçildi.

    Rus uçağının düşürülmesi? “Ahmet Bey, hemen Beştepe’yi uyardı. Aman açıklama yapılmasın diye. Tayyip Bey dinlemedi, sahip çıktı.”

    Gül ile Davutoğlu’nu kıyasladı: “Ahmet Bey’in tabanda bir karşılığı yok. Ama Abdullah Bey farklı. Yani: Var. Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı? Muhatabım fotoğrafı büyüttü. Beştepe’den başladı. Tayyip Bey göründüğü gibi değil. Zayıf...Evet Kudüs teşebbüsüyle... Afrin’le biraz yükseldi...Ama... Aday olursa Gül kazanır. AKP tabanından 2-3 puan alması bile yeter."


Gül'ün İngiltere ile bağı olduğu iddialarına konuştuğu kaynağın gülerek yanıt verdiğine dikkat çeken Ballı, "Kaynağım, alakası yok" dedi diye aktarıyor.

Gül'ün, "ABD bizi hiç aldatmadı" sözüne de açıklık getiren kaynağına atıfta bulunan Ballı, "Kaynağım o sözü açtı: Suriye’ye gireceğim diye hiç söz vermediler. Asıl Tayyip Bey çekmeye çalıştı onları.." yanıtını verdiğini aktarıyor.

Türkiye-ABD arasında Afrin ve Menbiç üzerinden devam eden gerilimle ilgili de kaynağının şu sözlerini paylaşıyor Ballı: 

    "Beklentisi: Afrin, Menbiç Türkiye’ye bırakılacak. Fırat’ın doğusunda ise...Türkiye’nin istediği güvenli bölge kurulacak. Hani, şu 30 km derinlikli bölge. ABD Savunma Bakanı da söz etmişti ya. Asıl önemlisi, PKK veya PYD’yle ilişkiler... Ona göre: Ufukta yeni bir “çözüm” süreci var. Ama eskisinden farklı. Türkiye’de, sınırlarımızda silah PKK olmayacak.

    Soru: Ya Suriye’nin diğer bölgelerinde? Mesela, Suriye-Irak sınırı boyunca. Mesela, Türkiye sınırından 20-30 km sonra? Sözlerinden çıkardığım şu: ABD planlarına göre: PKK/PYD o bölgelerde silahlı varlığını koruyacak."


Abdullah Gül’ün adaylığı ile ilgili de kaynağının, "Gözüken o ki onun adaylığı konusu toplumda ciddi manada görüşülüyor.. Kararı kendisi verecek" sözlerine dikkat çekiyor.