Af Örgütü 'Cadı avı' dedi

Af Örgütü 'Cadı avı' dedi

Uluslararası Af Örgütü bir basın açıklaması yaparak “Bugün Türkiye’de insan haklarını savunmanın artık bir suç olduğunu öğrendik" dedi ve uluslararası kamuoyunu göreve çağırdı.

“Uluslararası Af Örgütü Direktörü dâhil altı hak savunucusunun tutuklanması Türkiye’de insan haklarına çok ağır bir saldırıdır” sözleriyle başlayan açıklamada Uluslararası Af Örgütü, altı insan hakları savunucusunun tutuklanmasıyla adaletin sarsıcı biçimde hiçe sayıldığını ve Türkiye’de darbe girişiminin ardından yaşanan baskı sürecinde yeni bir dip noktaya varıldığını belirtti. 

Açıklamada Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Savcıların şu son derece açık durumu ortaya koymak için tam 12 günleri vardı: Bu aktivistler masumdur. Soruşturmanın sürdürülmesi hakikat ve adaletin artık Türkiye’ye ne kadar yabancı olduklarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Shetty, “Bu meşru bir soruşturma değildir, tamamen siyasi bir amaç taşıyan ve Türkiye’de insan hakları için korkutucu bir gelecek vaat eden bir cadı avıdır” dedi.

Dün tutuklanan altı insan hakları savunucusuna karşı ulusalararası alanda bir ilk yaşayan Uluslararası Af Örgütü tüm dünyada faaliyet göstermesine karşın, dünyanın başka bir noktasında tutuklu aktivisti bulunmuyor. Genel Sekreter açıklamasında, “Bugün Türkiye’de insan haklarını savunmanın artık bir suç olduğunu öğrendik. Şu an

Türkiye ve uluslararası kamuoyu için bir dönüm noktasındayız” dedi. Shetty sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Dünyanın her yerinde liderler sözlerini esirgemeye ve ilişkilerini her zaman olduğu gibi sürdürebileceklermiş gibi davranmaya artık bir son vermeli, 10 insan hakları savunucusuna yöneltilen bu temelsiz suçlamaların düşürülmesi, derhal ve koşulsuz serbest bırakılmaları için Türkiye yetkilileri üzerinde ciddi bir baskı oluşturmalıdır.”

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMAK İÇİN TALEP EDİLEN FON SUÇ TEŞKİL ETTİ

Adli kontrolle serbest bırakılan Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün’e “cinsiyet eşitliği, politika oluşturmaya katılım ve raporlama” konusunda bir projenin finansmanı için “bir büyükelçilikten” fon talep etmiş olması sebebiyle suçlama yöneltildi.

İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü adına yürüttüğü çalışmalar kapsamında üç ayrı ve birbirine karşıt terör örgütü ile ilişkilendirildi. Bu tuhaf suçlamaların yanı sıra, savcı İdil Eser ile ilgili tutuklama talebinde Uluslararası Af Örgütü’nün iki kampanyasına atıfta bulundu. Bu kampanyalardan hiçbiri Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından hazırlanmamış olmakla birlikte, kampanyalardan biri de İdil Eser Uluslararası Af Örgütü’nde çalışmaya başlamadan önce yürütülmüştü.

AF ÖRGÜTÜ TÜRKİYE ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI TANER KILIÇ'DA TUTUKLU

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, 6 Haziran’da gözaltına alınmış, üç gün sonra da “Fethullah Gülen Terör Örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine sevk edilmişti. Taner Kılıç, 2002’den beri çeşitli dönemlerde yer aldığı Uluslararası Af Örgütü’nün Yönetim Kurulu’nun 2014’ten bu yana da Başkanlığı’nı yürütüyordu.