Afrin nerede? Afrin neden önemli? Afrin operasyonuyla ilgili tüm detaylar...

Afrin nerede? Afrin neden önemli? Afrin operasyonuyla ilgili tüm detaylar...

Gündemin ilk sırasındaki Afrin operasyonuyla ilgili tüm detaylar bu haberde...

Afrin nerede? Afrin Türkiye'nin neresinde? Afrin neden bu kadar önemli? Bu sorular ve devamındaki onlarca soru.. Suriye ve Afrin gündemin en sıcak iki başlığı... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Afrin operasyonuna yönelik sözleri ardından ‘Afrin'in konumu ve Türkiye açısından önemi gündeme geldi. Amerika, Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırında sınır güvenliğini sağlamak için çoğunluğunu YPG'lilerden oluştuğu 30 bin kişilik bir ordu kuracağını açıkladı. Türkiye bu açıklamaya çok sert tepki gösterdi.

Bugün, TSK'nın Afrin'e Zeytin Dalı operasyonuyla girmesinin ardından Afrin ile ilgili sorular daha sık sorulur oldu. İşte tüm detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Tüm hazırlıklar tamam. Bir gece ansızın gelebiliriz' dedi ve Afrin'e olası bir operasyonun mesajını verdi. Takviye komando birlikleri ve zırhlı araçlar Afrin'in karşısında konuşlandırdı. Toma Hawk füzelerinin yönü Afrin'e çevrildi.

AMERİKA GERİ ADIM ATTI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yayınladığı bir basın açıklamasıyla ana omurgasını PKK bağlantılı PYD/YPG'nin oluşturduğu SDG güçlerinden yeni bir "ordu" ya da konvansiyonel anlamda bir "sınır muhafız" gücü oluşturulmayacağını duyurdu. Tillerson ise yaptığı açıklamada, ABD, Türkiye'ye açıklama borçludur ifadelerini kullandı.

Peki, Afrin nerede? Neden bu kadar önemli? İşte Afrin’in coğrafi konumu ve özellikleri!

AFRİN'İN SEMBOLÜ ZEYTİN

Afrin, Suriye'nin kuzey batısında olan kent. Kentin nüfusu 50.000'in üzerindedir. Zeytin ağacı Afrin'in sembolüdür ve zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil ve Halep sabunu kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

AFRİN’İN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Tarihi Hititlere, M.Ö. 1000’lere kadar uzanan ve önemli tarihsel kalıntıları barındıran Afrin çok erken dönemde, Kudüs’ün de fethedildiği 637 yılında Müslümanların hâkimiyetine girdi. Osmanlı döneminde Afrin Kilis’e bağlı bir kaza konumundaydı.

Haritaya bakıldığında Afrin, Türkiye içlerine bir koç başı gibi uzanan coğrafi bir mevkiye sahip. Şayet Afrin bölgesi de teröristlerden temizlenirse, Türkiye’nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alan Türkiye nüfuzunda olacak.. Fırat Kalkanı harekatının icra bölgesi ve İdlib’in ardından Afrin’de yapılacak bir harekatla, Doğu Akdeniz’e ulaşmayı hedefleyen PKK kuşağı tamamen engellenmiş olacak.

İYİ PARTİ: ESAD'LA GÖRÜŞÜLMELİ

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, Afrin operasyonu ile ilgili açıklamalarını ve bu yönde yaşanan gelişmeleri sosyal medyadaki hesabından değerlendirdi. Halaçoğlu, olası Afrin harekatının doğru ancak yeterli olmayacağını savunurken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Halaçoğlu, şunları yazdı:

"ABD Suriye’de ne yapmak istiyor? Türkiye gibi bir müttefikini bile gözden çıkaracak böyle bir strateji değişikliğinin altında ne olabilir? Ortadoğu’daki petrol muhakkak önemlidir ve hatta Çin’in gelişen ekonomisine ve elindeki mevcut 1.9 trilyon dolarlık ABD devlet tahviline karşılık Çin’in petrol aldığı ülkeleri kontrol etmek suretiyle Çin’in etkisini azaltma hedefi olabilir. Ancak, bence en önemli hedefi Ortadoğu’da İsrail’in güvenliğini sağlamaktır. Bunun için kaç kişi ölmüş ölmemiş- önemli değildir. Bu hedefe ulaşmak için Kürtler’i kullanıyor. Yoksa Kürtler’in kara kaşına- gözüne vurgun değil. Aslında Ortadoğu’da bir Kürt devleti kuracak olursa -ki Barzan bölgesi Osmanlı kayıtlarında ’Yahudiyan’ olarak geçer- emeline ulaşacak. Ancak Akdeniz’e çıkışı olmayan bir Kürt devletinin ayakta kalma şansı yok. Bu sebeple Suriye’nin kuzeyinden bir koridor açmak istemektedir. Bu sebeple oyun üzerine oyun oynuyor. Önce PKK’yı, sonra İŞİD’i kurdu. PKK’nın Suriye uzantısı olarak da PYD’yi oluşturdu. Sözde İŞİD’le mücadele adı altında İŞİD’den alınan yerleri kürtlere verdi. Ancak iki olay koridor açma planını sekteye uğrattı. Biri Barzani’nin referandumu, diğeri Türkiye’nin El-Bab operasyonu. Bunun üzerine ABD daha güneyden koridor açmak için Rakka operasyonunu yaptı. Şimdi de ordu kuruyor. Geç de anlamış olsalar Türkiye’nin Afrin harekatı doğrudur. Ancak, bu yeterli değildir. Yapılacak olan Suriye Irak bağlantısının kurulmaması ve güneyden koridora engel olunması için Esat’la işbirliğine gidilmesi. Böylece Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanabilir ve sığınmacılar da ülkelerine dönebilir."