Afrin yalanları... Bunlara inanmayın

Afrin yalanları... Bunlara inanmayın

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'deki terör örgütü hedeflerine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin sosyal medyadan bir çok gerçek olmayan fotoğraf ve iddia paylaşıldı.

YPG'nin sosyal medyadan yaymaya çalıştığı yalanlar tek tek çürütüldü. 

Fotoğrafların Afrin’de TSK’ya ait tankların imha edildiğini gösterdiği iddiası

Sosyal medyada paylaşılan iki tank fotoğrafının Afrin’de saldırıya uğrayan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait tankları gösterdiği iddia edildi.

Ancak yanmaktayken fotoğraflanan söz konusu tankların Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olduğu ve Afrin’de çekildiği iddiaları doğru değil.

İddiada yer alan ve alevler içerisinde kaldığı görülen T72 model tankın fotoğrafı 2003 yılında fotoğrafçı Andy Cross tarafından Irak’ta çekilmişti. Getty Images’te yer alan fotoğrafın açıklamasında ABD’ye ait tankın Dicle Nehri yakınlarında saldırıya uğradığı ifade ediliyor.

İddiada yer alan diğer tank fotoğrafı ise Ekim 2015’te Yemen’de yakılan Suudi Arabistan’a ait bir tankı gösteriyor. Görüntü, Yemen’in Jizan kentinde çekilen fotoğrafa yer veren Mersad News Agency’nin haberinde yer alan diğer fotoğraflarla karşılaştırılabilir.

Ayrıca Ekim 2015’te Suudi Arabistan’a ait araçların ele geçirildiği ve yakıldığına dair videoları da YouTube’da bulmak mümkün.

Fotoğrafın YPG tarafından esir alınan Türk askerlerini gösterdiği iddiası

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e başlattığı Zeytin Dalı Harekatı sonrasında sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın YPG tarafından esir alınan Türk askerlerine ait olduğu iddia edildi.

Ancak fotoğrafın YPG tarafından esir alınan Türk askerlerini gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2015 yılında Suriye’nin kuzeyinde Halep’in Rityan beldesinde ele geçirilen ve içinde Hizbullah militanlarının da bulunduğu bir gruba ait. Anadolu Ajansı’nın 23 Şubat 2015’te yaptığı haberde söz konusu fotoğrafın paylaşıldığını görmek mümkün.

Yine Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan aynı tarihli bir videoda yakalanan grubun görüntülerine ulaşılabiliyor.

Söz konusu fotoğrafın Türkiye Gazetesi ve Milli Gazete gibi haber sitelerinde yer alan haberlerde kullanıldığını görmek de mümkün.

Fotoğrafın Afrin Harekatı sırasında yaralanan bir çocuğu gösterdiği iddiası

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e başlattığı Zeytin Dalı Harekatı sonrasında sosyal medyada paylaşılan bir yaralı çocuk fotoğrafının, Afrin Harekatı sonrasına ait olduğu iddia edildi.

Fotoğrafın Afrin operasyonu sonrası çekildiği iddiası doğru değil. Ancak fotoğrafın ne zaman ve nerede çekildiğine dair farklı iddialar bulunuyor.

Fotoğraf 2016’dan beri internette

Çeçen internet ajansı Kavkaz Center’da yaralı çocuk fotoğrafının Suriye Ordusu tarafından Haziran 2016’nın sonlarında Halep’in kuzeyinde başlatılan askeri operasyon sonrasında çekildiği belirtiliyor.

Community Eye Health Journal isimli derginin 2016’da yayınlanan bir sayısında yer alan ve Dr. Ahmed Batal’ın çalışmalarını anlatan Simon Keightley imzalı bir yazıda, fotoğrafın Reyhanlı’da bulunan Emel Geçici Sağlık Merkezi’nde çekildiği belirtiliyor. Yazının yer aldığı derginin yayınlandığı tarih ve fotoğrafın hangi tarihte çekildiği ise sitede yer almıyor.

Fotoğraf, 2016’nın Ekim ayında da Afganistan’ın kuzeyinde yer alan Kunduz kentinde Taliban ile Afganistan güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmanın ardından çekildiği iddiasıyla paylaşılmıştı.

Ayrıca fotoğraf Kasım 2017’de Rusya’nın operasyonlarından sonra yaralanan bir çocuğa ait olduğu iddiasıyla da paylaşıldı.

Sonuç olarak, fotoğrafın Afrin Harekatı sonrası çekildiği iddiası doğru olmasa da, tam olarak hangi tarihte ve nerede çekildiğine dair kesin bilgiye ulaşılamadı.(teyit.org)