AKP anketinden MHP ve İYİ Parti oyları

AKP anketinden MHP ve İYİ Parti oyları

İktidar partisinin anketlerine göre, geçen yılın son üç ayı ciddi bir türbülansa giren MHP’nin, ittifak ve yeni söylemle birlikte toparlanma sürecinde olduğu öne sürülürken, İYİ Parti'nin büyük düşüş yaşadığı savunuldu. AKP, bu anketlerin yanında, CHP ve Kılıçdaroğlu’nun söylem analizine ilişkin bir çalışma yaptı. O çalışma kitap halinde haftaya yayınlanacak.  

Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Serpi Çevikcan, "AK Parti’deki anketlere göre; MHP ittifakla ve yeni söylemle birlikte hızla toparlandı" iddiasında bulundu. "Kongrelerini yapmış olması, partiyi daha esnek ve güçlü hale getirdi" diyen Çevikcan, "MHP, ekim-kasım-aralık aylarında ciddi türbülansa girmişti. Artık, İYİ Parti travmasını da atlattı. Teşkilat tartışmaları sona erdi ocak ayı itibarıyla yüzde 9-10 aralığına girdi" dedi.

Çevikcan, "Cumhurbaşkanı’ndan Diyanet’e talimat" başlığıyla yayınlanan yazısının ilgili bölümünde, şunları kaydetti:

‘ANKARA’DA SİYASET KAZANI KAYNIYOR’

Ankara’da siyaset kazanı kaynıyor. Cumhur ittifakı netleşti. Karşı bloğun nasıl bir ittifak kombinasyonunda yer alacağına ilişkin yoğun bir tartışma var. Bir yandan Afrin harekâtı sürerken, diğer yandan bir türlü ortadan kalkmayan bir erken seçim iddiası Ankara koridorlarında seslendiriliyor.

Bu yoğun gündem başlıklarına ilişkin olarak iktidar cephesinden yansıyan bazı önemli bilgiler ve değerlendirmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

MHP YÜZDE 9-10 ARALIĞINDA: Cumhur ittifakının zaman içerisinde MHP’nin AK Parti’de erimesi ve yok olması sonucunu doğurup doğurmayacağı sorusuna verilen yanıt, “Cumhur ittifakı MHP’nin bu ittifak içinde varlığını sürdürmesi anlamına geliyor. Bu değerlendirmeler yanlış. AK Parti ve MHP’nin ittifak protokolü olacak” şeklinde. AK Parti’deki anketlere göre; MHP ittifakla ve yeni söylemle birlikte hızla toparlandı. Kongrelerini yapmış olması, partiyi daha esnek ve güçlü hale getirdi. MHP, ekim-kasım-aralık aylarında ciddi türbülansa girmişti. Artık, İYİ Parti travmasını da atlattı. Teşkilat tartışmaları sona erdi ocak ayı itibarıyla yüzde 9-10 aralığına girdi. Siyasal pozisyonuyla birlikte iyice toparlandı. İYİ Parti’de ise inanılmaz bir düşüş var.

ÇARPICI ORANLAR: Seçmen sadakati en yüksek parti yüzde 98’le AK Parti. İktidar kaynakları, “AK Parti oyları içinde MHP oyları da vardı. İttifak nedeniyle bu oylar MHP’ye döner mi?” sorusuna, “AK Parti seçmeninin, ‘ittifakla birlikte oyumu MHP’ye basayım’ demesi mümkün değil” yanıtını veriyor. AK Partililerin yüzde 95’i, MHP’nin yüzde 86’sı ittifaka olumlu bakıyor.

CHP’NİN SÖYLEM ANALİZİ: İktidara göre CHP 2009’dan bu yana, temel konuların tamamında bir meşruiyet tartışması açıyor. İttifak düzenlemesine ilişkin eleştirileri de bunun son örneği. AK Parti’nin, CHP ve Kılıçdaroğlu’nun söylem analizine ilişkin uzun süredir sürdürdüğü çalışma tamamlandı. Söz konusu kitap haftaya yayımlanıyor.

KÜRT SEÇMEN RAHATSIZ DEĞİL: AK Parti kaynaklarının yansıttığı bilgilere göre, ellerindeki kamuoyu araştırmaları, Afrin harekâtıyla ilgili olarak Kürt seçmende bir rahatsızlık olmadığını gösteriyor. Tam aksine, operasyona destek var. AK Parti kaynakları, “Terör örgütü Cizre-Nusaybin’de yaptığının aynısını Afrin’de yapıyor. Bölge insanı net olarak örgütün amacını gördüğü için tehdidin kaldırılması, sınır güvenliğinin sağlanması açısından Afrin hattında yapılanın devamının Kobani’de yapılmasını istiyor” diyor.

SP İLE İTTİFAK KAPISI KAPANDI MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün grup toplantısındaki ifadelerinin ardından Saadet Partisi’nin Cumhur ittifakına dahil olması konusunda kapının kapanıp kapanmadığı tartışılıyor. AK Parti kaynakları, BBP ve SP’nin temsil ettiği siyasetin bir anlamı olduğunu, HDP, CHP, İYİ Parti’nin olduğu yere SP konulduğunda, meşruiyet kriterlerinde gedik açıldığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı’nın, “Gelirlerse mutlu oluruz, gelmezlerse güle güle deriz” ifadesini anımsatarak, sayısal olanla siyasal olanı birbirinden ayırarak değerlendirmek gerektiğini kaydediyorlar. SP’nin temsil ettiği bir misyon olduğu vurgulanıyor. SP’yi an itibarıyla bulunduğu yere mevcut iklim ve siyasi atmosferin oturttuğu kaydedilerek, “SP’nin milli ve yerli olanların içinde olması, istenen bir şey” ifadesini kullanıyorlar. AK Parti’deki hava SP ile ittifak kapısının bir daha açılmamak üzere kapanmadığı yönünde. Peki, SP’de bu kadar ısrar edilmesinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün SP tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi çabasının etkisi var mı? AK Parti’den bu soruya “hayır” yanıtı veriliyor.

ERKEN SEÇİM YOK, KONGRE TARİHİ ESNEK

AK Parti, kongreyi 12 Eylül’de yapmayı tasarlıyordu. Bu konuda esnek bir tarihlendirme var. Kongrenin haziranda da kasımda da yapılabileceği söyleniyor. Erken seçim konusunda ise kaynaklar net yanıt veriyor: “Seçimleri tarihinde yapacağız.”