AKP'de 'Türk' ve 'Türkiye' ifadelerinin kaldırılması endişesi

AKP'de 'Türk' ve 'Türkiye' ifadelerinin kaldırılması endişesi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) adından ‘Türk’ ve ‘Türkiye’ ifadesinin çıkarılması, üyelik zorunluluğunun kaldırılması gibi düzenlemeler konusunda AKP içinde tartışma başladı. 40 kadar kurumun isminin önünde Türk-Türkiye ifadesinin bulunduğu, ‘tek tek’ değişiklik yapılmasının ‘cezalandırma’ olarak anlaşılacağı değerlendirildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) adından ‘Türk’ ve ‘Türkiye’ ifadesinin çıkarılması, üyelik zorunluluğunun kaldırılması gibi düzenlemeler tartışmalara neden olurken, AKP’de de sıkıntı yaşanıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, AKP, birliklerle ilgili yasa çalışmasını sürdürürken parti içinde, bunun, dünya örnekleri dikkate alınarak, doğru zamanlamayla yapılması gerektiğine ilişkin tartışmalar başladı.

Edinilen bilgiye göre, konu önceki gün AKP’de yapılan toplantıda da gündem oldu. Partinin bu konuda yapacağı açıklamalarda ortak bir dil kullanılması konusunda tavır geliştirilirken, 40 kadar kurumun isminin önünde Türk-Türkiye ifadesinin bulunduğu, ‘tek tek’ değişiklik yapılmasının ‘cezalandırma’ olarak anlaşılacağı değerlendirildi. Bu sistemin yanlış ve eksikliklerinin giderilmesi için ayrı bir yasa çalışması yapıldığı, meslek mensuplarına tek bir birlik yerine, birden fazla seçenek yaratılmasının doğru olacağı, bunun için de dünya örneklerinin incelendiği dile getirildi. Toplantıda, bu yasal düzenlemeyle ilgili çalışma yapılmadan, konunun tartışılmasının yanlış olduğu, özellikle bu dönemde bu tartışmanın zamanlamasının doğru olmadığı ifade edildi.