AKP İttifakı geniş tutmak istiyor: İşte Erdoğan’ın çifte zafer hesabı

AKP İttifakı geniş tutmak istiyor: İşte Erdoğan’ın çifte zafer hesabı

AKP ve MHP; Saadet Partisini de yanlarına çekerek, İYİ Parti ile CHP ve HDP’yi yan yana konumlandırmayı planlıyor. Erdoğan’ın İYİ Parti ve HDP’yi baraj altında tutmayı ve MHP’ye nefes aldırmayı istediği de belirtiliyor.

AKP ve MHP’nin oluşturduğu mutabakat komisyonunun, 2019’daki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri odak alan çalışmalarında önemli bir eşiğe geldiğini belirten Milliyet Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan, AKP ve MHP’nin, Saadet Partisi’ni de yanlarına çekerek, İYİ Parti ile CHP ve HDP’yi yan yana konumlandırmayı planladığını yazdı.

Çevikcan, ‘Çifte zafer hesabı’ başlığıyla kaleme aldığı yazıda, ittifak komisyonu çalışmalarına değinerek, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği AKP MYK toplantısına üç modelle gidildiğini belirtti. Çevikcan, şunları yazdı:

“1- İttifak yapan partilerin logoları oy pusulasında ayrı ayrı yer alacak. İki partiye verilen oylar ittifaka verilmiş sayılacak.

2- Her partinin logosunun altında, ittifaka giren partilerin ortak adaylarının listesi olacak. Bu partilere basılan her oy yine ittifaka verilmiş olacak.

3- İttifakta yer alan partiler tek logo altında seçime girecek. İttifak barajı geçerse hangi partinin Hazine yardımından ne kadar pay alacağı konusunda önceden protokol yapılacak.

SON SÖZ LİDERLERİN

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifakın pusulaya açıkça yazılması kararı da dahil son söz liderlerin olacak.

Dün Ak Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın ittifaka ilişkin verdiği yanıtların tonu da bunun zorunlu olduğunu gösteriyordu.

SP VE BBP’NİN HESAPLARI

2019 hazırlıkları yasal çalışmalarla sınırlı değil. Ak Parti’de, ittifakın geniş olması düşüncesi hakim.

BBP, ittifakta bulunma eğilimini zaten açıkladı.

Erdoğan ve Ak Parti “aynılar aynı yere”, “yerli ve milli ittifak” prensiplerinden hareketle, Saadet Partisi’nin tutumunu izliyor.

Dün Erdoğan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun yaptığı görüşmeyi bu çerçevede ele almakta fayda var.

Saadet Partisi’nin endişesi Millî Görüş hareketinden doğan ve zamanla neredeyse bütün sağı kapsayan Ak Parti’nin içinde erimek.

İttifakın ideolojik zemini, partilerin baraj problemi yaşamayacak olması ise Ak Parti’nin elini güçlendiriyor.

Ak Parti henüz izlemede, düne kadar ne BBP’ye ne Saadet Partisi’ne resmi istişare bağlamında gönderilen bir heyet yok.

BBP 5 VEKİLLİK TALEP ETTİ

Kulislerdeki iddialar, BBP’nin ittifak için 5 civarında vekillik talebinin olduğu, Ak Parti’nin pazarlık yapmadan gelmesi yanıtını verdiği yönünde.

MHP’nin BBP’ye yönelik çekinceleri sürmekle birlikte büyük resme odaklanılmış durumda.

ERDOĞAN ÇİFTE ZAFER İSTİYOR

Ak Parti ve MHP, Saadet Partisi’ni yanlarına çekerek, “FETÖ projesi” olarak gördükleri İYİ Parti ile, “Terör örgütlerinin güdümünde” diye nitelendirdikleri CHP ve HDP’yi yan yana konumlandırmak kararında.

Referandumda, “hayır” cephesinde yer alan Saadet Partisi’nin tavrı bu yüzden mühim.

Ak Parti’de hesaplar sadece Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu üzerinden yapılmıyor.

İYİ PARTİ VE HDP’Yİ BARAJ ALTINDA TUTMAK İSTİYOR

Erdoğan, hem ilk turda sonucu almak hem de İYİ Parti ve HDP’yi baraj altında tutarak Ak Parti için Meclis’te mümkün olan en yüksek temsil sayısını yakalamak, böylece MHP’ye de nefes aldırmak istiyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin erken dönemde ayağını yere sağlam basması için hem ilk turdan zaferle çıkmak hem de Meclis’te en yüksek temsili hedefliyor.

CHP, HDP ve İYİ Parti’nin tek amacı ise Cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura taşımak.

Bu nedenle, başta CHP ile Saadet Partisi olmak üzere 16 Nisan’ın “hayır” blokunda kısa vadede bir temas trafiğinin gerçekleşmesi bekleniyor.”