AKP korkudan yapıyor

AKP korkudan yapıyor

Avusturya'da bir konferansa davet edilen Kadıköy Belediyesi'nin CHP'li 3 meclis üyesine valilikten izin çıkmadı. Kararı eleştiren CHP'liler “AKP kendi içindeki FETÖ'cülerin kaçmasından korktuğu için yurtdışı yasağı uyguluyor. Ama Türkiye'nin imajını zedeliyorlar” dedi.

Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da “Bundan sonra bize gelen davetlere İçişleri Bakanlığı tarafından izin verilmediği yanıtını vereceğiz” dedi"

15 Temmuz darbe girişiminin ardından alınan OHAL kapsamında belediye başkanları ve meclis üyelerinin yurtdışına çıkışı izne bağlanmıştı. Bu çerçevede belediye başkanları İçişleri Bakanlığı'ndan, belde belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin de bağlı bulundukları ilin valiliğinden izin almaları şartı getirildi.

Gazetemistanbul'dan Emek Karakaş'ın haberine göre; Avusturya'da düzenlenen Avrupa Bölgeler Kurulu toplantısına davet edilen Kadıköy Belediyesi Meclis Üyeleri Soydan Alkan, Mesut Kösedağı ve Kübra Küçükerden Koçan; Valilik'ten izin çıkmadığı için yurtdışına çıkamadı. 

31 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasındaki toplantının 'Yenilikçilik ve Gençlik' konulu konferansına davet edilen 3 meclis üyesiyle ilgili gerekli belgeler 17 Mayıs’da İstanbul Valiliği’ne yazı gönderildi. Ancak Davet mektupları ile birlikte 17 Mayıs’da İstanbul Valiliği’ne gönderilen yazıya onay gelmedi. Valilik tarafından verilen cevapta gerekçe açıklanmadı ve sadece 'uygun görülmemiştir' ifadesi kullanıldı. 

ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL

Daha öncede Dünya Sağlık Örgütü tarafından Mart ayında düzenlenen 'Sağlıklı Şehirler Yıllık İş Toplantısı ve Konferansı'na katılacak olan Kadıköy Belediye Meclis üyeleri Damla Toprak ve İlhami Sadıkoğlu’nun yurtdışına çıkışına izin verilmediğini hatırlatan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağına kabul edilen Türkiye’deki 12 belediyeden biri olan Kadıköy Belediyesi’ni temsil edememişti. Kadıköy kültür, sanat, spor, sosyal tüm faaliyetleriyle ülkemizi yurtdışında temsil eden bir ilçedir. Biz ülkemizi iyi bir şekilde temsil etmenin ve daha çok tanıtıp anlatmanın gururunu yaşarken İçişleri Bakanlığı’nın meclis üyelerimizin yurtdışına çıkışına izin vermemesi anlaşılabilir bir durum değildir. Bundan sonra bize gelen davetlere İçişleri Bakanlığı tarafından izin verilmediği yanıtını vereceğiz” dedi. 

TÜRKİYE'NİN İMAJINI ZEDELİYOR

 Konuyla ilgili görüşünü aldığımız CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülveser ise meclis üyelerinin yurtdışına çıkmasına izin verilmediğini belirterek, “Aslında bunu FETÖ'cü bir meclis üyesinin görev bahanesiyle yurtdışına gidip, orada kaçmasından korktukları için yapıyorlar. Yani AK Parti'nin kendi içindeki korkusuyla ilgili... Ancak bu şekilde açıklayamayacakları için de tüm belediye başkanları ve meclis üyelerine uyguluyorlar. İşin ilginci ise İstanbul Valisi'nin her ne olursa olsun açıklama bile yapmadan reddetmesi” dedi.. 

Öte yandan meclis üyelerinin normal pasaportla çok rahat bir biçimde yurtdışına çıkabildiğini söyleyen Gülsever, “Daha iki gün önce bir meclis üyesi yurtdışına gitti. Ancak gri değil bordo pasaport kullandı ve bir sorun yaşamadı. Aslına bakarsanız bu kural geçersiz hükmünde. Ama kurum davetlerinde gri pasaportla ve meclis üyesi ünvanıyla çıkılması gerektiği için izin çıkmıyor. Bu Türkiye'nin imajını zedelemekten başka bir işe yaramıyor” dedi.