AKP'li Metiner'den olası ABD Suriye savaşına ilişkin açıklama

AKP'li Metiner'den olası ABD Suriye savaşına ilişkin açıklama

AKP'li milletvekili Metiner, “Biz prensip olarak Esad’ın gitmesinden elbette ki yanayız ama bunun farklı bir gerekçeye büründürülmesi bize rahatsızlık veriyor. Rusya’nın Suriye denklemine girmesi, Rusya-İran-Türkiye denklemi üzerinden yeni bir siyasal aktörün bölgede rol oynaması birilerini rahatsız etmişe benziyor” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner Sputnik’e yaptığı açıklamada, “Kimyasal silah saldırısı üzerine böyle bir müdahale yapılacağı iddiasını samimi bulmuyorum. Yani insanlar kimyasal silahlarla öldürülüyorlar da başka türlü öldürülmüyorlar mı?” ifadelerini de kullanırken, şöyle devam etti:
“Milyonlarca Suriyeli Esed rejimi tarafından öldürüldü, hunharca katledildi, milyonlarcası da sürgünde yaşıyor farklı ülkelerde, ağırlıklı olarak ülkemizde yaşıyorlar. Bütün bunların Batı için ABD için, koalisyonu oluşturan ülkeler için bir önemi yok da Doğu Guta’daki kimyasal bir saldırı üzerine müdahale edileceği iddiasına inanmak pek akla ziyan geliyor. Burada başka bir iktidar kavgası var. Başka bir güç yarışı var. “

‘ESAD’IN KALMASINI İSTEMEYİZ AMA…’

Sputnik'ten Yurdagül Şimşek'in haberine göre Türkiye olarak AKP hükümeti olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarda kalmasını asla istemediklerini vurgulayan Metiner şunları söyledi:
“Esed’in Suriye’nin başında kalmasını istemeyiz. Ama Rusya, Suriye denklemine girmeden önce ABD ve Batı isteseydi Esed rejimini devirebilirdi, niye devirmediler, niye bu katliamların, ölümlerin, zulümlerin sürmesine göz yumdular? DEAŞ konusunda gösterdikleri kararlılıkların binde birini niye Esad rejimi için göstermediler? Suriye’nin kuzeyinde PKK’ya bir devlet kurdurtmak için hassasiyet gösteren ABD niye  Doğu Guta’daki zulümlerin sona ermesi için kılını kıpırdatmadı?”

‘RUSYA-İRAN-TÜRKİYE DENKLEMİNİ BOZMAYA DÖNÜK BİR GİRİŞİM SÖZ KONUSU OLABİLİR’

AKP'li Mehmet Metiner, burada başka bir denklemin söz konusu olduğunu vurgulayarak, “Biz prensip olarak Esed diktatörünün gitmesinden elbette ki yanayız ama bunun farklı bir gerekçeye büründürülmesi bize rahatsızlık veriyor. Rusya’nın Suriye denklemine girmesi, Rusya-İran-Türkiye denklemi üzerinden yeni bir siyasal aktörün bölgede rol oynaması birilerini rahatsız etmişe benziyor. Bu denklemi bozmaya dönük bir girişim söz konusu olabilir” diye konuştu.

‘TÜRKİYE BU KONUDA ÇOK TEMKİNLİ OLMAK DURUMUNDA’

Metiner, şöyle devam etti:“Dolayısıyla Türkiye bu konuda çok temkinli olmak durumundadır. Biz ABD’nin yanında da yer alamayız, Esed’in yanında da yer alamayız. Bekleyip göreceğiz. Biz ne Rusya’nın düşmanıyız ne ABD’nin düşmanıyız. Rusya ile de çok iyi ilişkilerimiz var, ABD ile de NATO bünyesinde bir ve beraberiz. Dolayısıyla iki ülkenin bilek güreşinin Türkiye’ye zarar vermesine izin verecek hiçbir girişimin içinde olmayız.”

TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLERİ NEREDEYSE ORADA DURURUZ’

AKP'li Metiner, olası bir müdahalede Türkiye’nin nerede yer alacağına ilişkin soruya ise, “Türkiye hiçbir yerde yer almaz. Biz Esed’in safında değiliz zaten. Biz hiç kimsenin peyki değiliz. ABD’nin de kara ordusu değiliz, Rusya’nın da peyki değiliz. Türkiye’nin öncelikleri neredeyse orada dururuz” yanıtını verdi.