AKP mitingine katılan Çiller’den seçim tahmini: ‘Kafalar karışık’

AKP mitingine katılan Çiller’den seçim tahmini: ‘Kafalar karışık’

Hafta sonu İstanbul’da yapılan AKP mitinginde sürpriz olarak yer alan Eski Başbakan Tansu Çiller, köşe yazarlarının gündemi oldu. ‘Hedef büyük olunca çaresizlik de büyük oluyor’ yorumu yapılırken,  Çiller’in ‘Erdoğan’sız Türkiye isteyenlerin karşısına dikildiği de kaydedildi ve Akşener’le kıyaslandı. Çiller’in ise o mitingin ardından “Kafalar karışık. Yeni bir sistem, taraflar çok karıştı” değerlendirmesi yaptığı bildirildi.

Hafta sonu İstanbul Yenikapı’da yapılan AKH mitinginin sürprizi olarak belirtilen Eski Başbakan Tansu Çiller, bugün birçok köşe yazarının gündeminde yer aldı.

Cumhuriyet yazarı Kadri Gürsel, seçimlere 5 gün kala iktidarın şapkadan bir şey çıkarmasının beklendiğini belirterek, “Neyse artık o şey, düne kadar çıkmadı, çıkarılamadı. Önceki gün Yenikapı’da Tansu Çiller çıktı gerçi. Ama Tansu Çiller merakla beklenen o şey değildi, olamazdı” dedi.

Gürsel, bugünkü yazısının ilgili bölümünde, “Çiller’i önceki gün Yenikapı’daki mitinge davet edenler, cumhurbaşkanı seçiminde Meral Akşener’e kaptırdıkları görülen stratejik önemdeki 3-4 puan oyu bu marifetle geri alabileceklerini mi sanıyorlardı?” sorusuna yer vererek, şunları kaydetti:

‘ÇİLLER’İN HİMMETİNE MUHTAÇ…’

‘Eski Türkiye’nin hemen bütün musibetlerinin vücuda bürünmüş hali olan bir siyasi mevtayı, 21 yıl önce onun yanında içişleri bakanlığı yapmış Akşener’i aşağıya çekmek için kullandılar. Bugün hiç de hayırla yad edilmeyen bir Çiller’in himmetine muhtaç halde olduklarını göstererek zararın büyüğünü aslında kendilerine verdiler.

Hedef büyük olunca çaresizlik de büyük oluyor.

Hedefleri, Meclis’te çoğunluğu ve cumhurbaşkanlığını 24 Haziran’da almak ve bütün işi bir günde bitirmek.

Lakin kendileri de bunun kolay olmadığını görüyor ve kapalı kapılar ardında, “İş çantada keklik değil, onu da söyleyeyim” diyerek gerçeği itiraf ediyorlar. Son iki hafta içinde AKP ve CHP oylarında bir-iki puanlık bir artış gözlemlenirken diğer partilerin oylarında ise birer puanlık düşüşler ölçülüyor.

Bu hareketler iktidar için yeterli değil.”

ÇİLLER Mİ AKŞENER Mİ?

Star yazarı Hüseyin Gülerce ise Çiller ve İYİ Parti cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’i kıyasladığı yazısında, “Bugün karşımızda geçmişte birlikte çalışmış iki siyasî figür var: Çiller ve Akşener. Çiller, “Erdoğan’sız Türkiye” isteyenlerin karşısına dikiliyor. Akşener ise “Erdoğan'sız Türkiye” diyen koronun güzide bir solisti…” yorumu yaptı.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk ise “Oğullarının işleri nedeniyle Çiller’in hükümetle belediye ile işleri var. O yüzden AKP’ye yakın duruyor, mitinge katılıyor, konuşmasıyla desteğini ortaya koyuyor” yorumlarını aktardı.

ÇİLLER NE DEDİ?

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi ise Yenikapı mitingine katılarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek veren Çiller’le yaptığı görüşmeyi gündemine aldı. Selvi, Çiller’in, “Çok acil refleks gösterilmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Bunu kim yapabilir? Karşıda 5 birbirine benzemez ittifakı var. Bir de 6’ncı partiyi (HDP) Meclise sokmaya çalışıyorlar. Bu durumda 5 benzemez, ipi dışarıdan tutanın ipine asılarak hareket edecekler. Bunlar Türkiye’nin acil çözüm bekleyen sorunlarına çözüm üretemezler” dediğini belirtti. Selvi’nin aktardığını göre, Çiller, seçim tahminini ise şöyle açıkladı:

“Kafalar karışık. Yeni bir sistem, taraflar çok karıştı. Tahmin yapabilmek zor. Seçim sonrası yönetimin nasıl oluşacağını anlayan yok. Çok bilinmeyenli bir seçime giriliyor. Tahmini zor bir ortamdayız.”