AKP'nin zeytinliklerdeki 'sanayi ve maden' oyunu

AKP'nin zeytinliklerdeki 'sanayi ve maden' oyunu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, iktidar ile muhalefetin anlaştığını, zeytinlik alanlara konut ve turistik tesis yapılmayacağını açıkladı.  Ancak zeytinliklerde maden ve sanayi tesislerin kurulmasının önü açılacak. Üreticiler ise tepkili...

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşmeleri sürüyor.

Zeytinlik saha tanımını; "Orman sınırları dışında kalan ve bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan" olarak yapan 2. madde, iktidar ve muhalefetin verdiği önergelerle tasarıdan çıkarıldı.

AKP'li milletvekillerinin verdiği önergenin gerekçesinde, "Özellikle geleneksel zeytinliklerin tanımında yer verilen sıklıkla zeytin ağacı ihtiva etmediği, kanunda bu şekilde zeytinlik saha tanımına yer verilmesi durumunda geleneksel zeytinliklerin Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile sağlanan koruma önlemlerinin dışında kalacağı gerekçesiyle zeytinlik saha tanımının yapılmasından vazgeçilmiştir." denildi.

CHP VE MHP TEPKİ GÖSTERMİŞTİ 

Hükümet, CHP ve MHP’li milletvekilleri ile zeytin üreticilerinden gelen yoğun eleştiriler üzerine zeytinlik alanlarla mera ve kıyıları imara açan ve sanayi yatırımlarına imkan sağlayan üretim reformu yasa tasarısında geri adım attı.

Tasarı zeytinlik alanda hayvan otlatılmasına ilişkin hapis cezasını kaldırıp yerine 5 bin lira para cezası öngörüyordu. Üreticiler de bu maddeye itiraz ediyordu.

HAPİS CEZASI 6 AYA ÇIKARILIYOR

Hükümetin yeni önerisinde ise zeytinlik alanda hayvan otlatanlara yönelik 3 ay olan hapis cezası 6 aya çıkarılıyor.

AĞAÇ KESENE PARA CEZASI 4 BİN LİRAYA YÜKSELİYOR

Kesilen her bir zeytin ağacı için verilecek para cezası 2 bin lira yerine 4 bin liraya çıkarılacak.

KONUT, TESİS YAPILAMAYACAK

Ayrıca zeytinlik alanlarda konut, konaklama tesisi ve turistik tesis yapılamayacak.

Zeytin Koruma Kurulları'na ise ilin ticaret odası ve ihracatçı birliği temsilcisi de gelecek. 

 ÜRETİCİLER NE İSTİYOR?

Üreticiler ise sadece konut, turistik tesis yasağının zeytinlikleri korumayacağını, bu tasarıyla zeytinliklere maden, sanayi tesisi kurulmasının da yasaklanmasını istiyor. Zeytinlik yasasının mevcut haliyle kalmasını istiyorlar. 

 Üreticiler, "Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Bu düzeltme bizi kurtarmaz" dediler ve konuşmak istediklerini belirttiler. Üreticiler "Söz vermiyorsanız bizi gidiyoruz" deyip komisyonu terk ettiler.