AKP ‘Olur’, CHP ‘Katiyen’ diyor: 'Meclis’e gelebilecekler mi tartışması’

AKP ‘Olur’, CHP ‘Katiyen’ diyor: 'Meclis’e gelebilecekler mi tartışması’

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bakanların Meclis’e gelip gelmeyeceği tartışma konusu oldu. AKP, bakanların komisyona 'görüş bildirmek için' davet edilebileceği görüşünde. Yürütmenin yasamaya etki edemeyeceğini savunan CHP’ye göre ise 'görüş bildirmek için dahi gelemez'.

Yeni yasama dönemi 1 Ekim’de başlayacak Meclis’in ilk işlerinden biri yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum için Meclis İçtüzüğünün değiştirilmesi olacak. İçtüzük değişikliği için AKP Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş başkanlığında bir komisyon, çalışmalara başladı. Yapılacak değişiklikle bakanların Meclis çalışmalarında nasıl yer alacağı da netleştirilecek.

AKP: ‘BAKANLAR KOMİSYONLARA DAVET EDİLEBİLİR’

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, TBMM Adalet Komisyonu’nda, OHAL sonrası düzenlemeleri içeren 25 maddelik kanun teklifinin görüşmeleri sırasında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün bulunması tartışma yaratmıştı. Komisyon Başkanı, bakanın baro gibi görüş bildirmek için Komisyon’da yer aldığını açıklamıştı. Ancak içtüzük değişmeden yapılan bu çalışma fiili bir durum olarak nitelendirildi. AKP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, konu içtüzük değişikliğiyle netleştirilecek. Partinin genel görüşü, bakanların komisyonlara, komisyon başkanının daveti üzerine katılıp görüş bildirmesi şeklinde olacak.

CHP: KOMİSYONA GELEN GENEL KURUL’A DA GELİR

CHP ise AKP’nin bu yaklaşımına karşı çıkıyor. CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, bakanların komisyona gelmesinin çok yanlış olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Getirilen sistemde yürütme yasamaya etki edemez. Başkan ve kabinesi yasama faaliyeti için Meclis’e gelemez. Görüş bildirmek için de bu olmaz. O zaman görüş bildirmeye Meclis Genel Kurulu’na da gelir. Teorik olarak başkanlık sisteminde yürütme yasamaya etki edemiyorsa, bakan da komisyona gelerek orada etki edemez. Bakan istiyorsa kendisi milletvekillerini davet edip konuşabilir ama bizzat komisyonda bu yasa böyle olsun diyemez.”

KOMİSYON UZMAN ÇAĞIRABİLİR

CHP’ye göre yasa yapma süreçlerinde bakan komisyona gelemez, ancak komisyon, bakanlıktan uzman çağırabilir. Yeni hükümet sisteminde yasa yapma süreci milletvekillerinin teklifiyle gerçekleşeceğinden CHP Meclis’in yasama uzmanı sayısının da arttırılması gerektiği görüşünde. Daha çok komisyonlarda görev yapan yasama uzmanlarının hem komisyonlardaki sayısının arttırılması isteniyor hem de bundan sonra yasa teklifi hazırlama süreçlerinde milletvekillerine de destek vermesi gerektiği belirtiliyor.