'AKP tabanı ne oluyoruz dedi; MHP iktidara ortak mı oluyor?'

'AKP tabanı ne oluyoruz dedi; MHP iktidara ortak mı oluyor?'

Star yazarı Tosun, “MHP genel başkan yardımcısının o garip açıklaması ve bir mahkûmun Devlet Bey üzerinden cumhurbaşkanını tehdit eden mektubu, özellikle AK Parti tabanına ‘Ne oluyoruz’ dedirtti” ifadesini kullandı. Tosun, görevden alınan MHP genel başkan yardımcısının açıklamasından sonra Erdoğan’ın, MHP vesayeti altında olduğu izlenimi bırakacak bir tasarruftan kaçınacağını tahmin ettiğini kaydetti.

Star yazarı Resul Tosun, seçimin bittiğini, ancak tartışmaların devam ettiğini belirterek, bu tartışmalardan öte kimi endişe ve kuşkulara sebep olan açıklama ve ifadelerin gündeme düştüğünü kaydetti.

Tosun, ‘MHP iktidara ortak mı oluyor?’ başlığıyla yazdığı yazıda, “MHP genel başkan yardımcısının o garip açıklaması ve bir mahkûmun Devlet Bey üzerinden cumhurbaşkanını tehdit eden mektubu özellikle AK Parti tabanına ‘Ne oluyoruz’ dedirtti.  Gerçi MHP lideri o garip açıklamayı yapan yardımcısını anında görevden alarak bu endişe ve kuşkuları izale etme istikametinde önemli bir adım attı, ancak bununla beraber‘MHP iktidara ortak mı oluyor?’ sorusu canlılığını korudu/koruyor” ifadelerini kullandı. Tosun, şunları yazdı:

‘İKTİDAR CUMHURBAŞKANININ YETKİSİ DAHİLİNDE’

“Önce şunun altını kalın çizgilerle çizmemiz gerekir ki yeni sistemde iktidar, cumhurbaşkanının yetkisi dâhilindedir.

Yeni sistemde sert kuvvetler ayrılığı esas olduğu için icra erkinin parlamento ile ilişkisi en alt düzeydedir. Dolayısıyla kabine hiç tanınmayan bilinmeyen siyasi çizgisi bile belli olmayan şahsiyetlerden oluşabilir.

Önce buna hazır olmalıyız.

Sürpriz isimlere bakanlık verilebilir. Bu tamamen cumhurbaşkanının yetkisi dâhilindedir.

MHP’YE BAKANLIK VERİLEBİLİR Mİ?

Peki MHP’li birilerine bakanlık verilebilir mi?

Seçimdeki desteği göz önünde bulundurulursa -bence verilmemeli ama verilirse- sürpriz olmaz. Tamamen cumhurbaşkanının takdirindedir.

Ancak özellikle görevden alınan MHP genel başkan yardımcısının o açıklamasından sonra cumhurbaşkanının MHP vesayeti altında olduğu izlenimi bırakacak bir tasarruftan kaçınacağını tahmin ediyorum.

Evet MHP’nin desteği inkar edilemez. Devlet Bey'in milli meselelerde özellikle terörle (PKK, FETÖ) mücadelede iktidara verdiği destek önemlidir.

Gerek 16 Nisan’da gerekse 24 Haziran’da verdiği katkı da küçümsenemez.

‘MHP’NİN DESTEĞİ ERDOĞAN’A SENİ BİZ SEÇTİRDİK DEDİRTEMEZ’

Ancak bu destek cumhurbaşkanına ‘Seni biz seçtirdik’ dedirtemez. Unutulmamalıdır ki cumhurbaşkanı 2014’te MHP’ye rağmen yüzde 52 ile seçilmiştir!

Zaten Devlet Bey'in yıldırım hızıyla yaptığı müdahale ‘Biz seçtirdik biz ne dersek o’ anlayışının yanlış olduğunu göstermiştir.

Cumhur İttifakı’nın YSK’ya verilen protokolünde bu ittifakın uzun soluklu olduğu özellikle başkanlık sisteminin yerleşmesi, terörle mücadele ve güçlü Türkiye’nin inşası hususunda dayanışmanın devam edeceğini açıkça belirtiyordu.  Bu dayanışmanın elbette ki bir karşılığı olacaktır.

Bunu iktidara ortaklık olarak değil ama makul teklif ve taleplerin kabulü olarak değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.

‘İKTİDARA NE ORTAKLIK NE VESAYET…’

Hatta sadece MHP’nin değil diğer muhalefet partilerinin makul tekliflerinin de cumhurbaşkanı tarafından değerlendirilerek hayata geçirilmesinin isabetli olacağı kanaatindeyim.

Elbette ki müttefik olarak MHP’nin teklifleri ve taleplerine öncelik verilmelidir.

Bunu siyasi mesele haline getirmemek ve de vesayet olarak değerlendirmemek gerekir.

Bu yaklaşım ne iktidara ortaklık ne de vesayet olarak yorumlanmamalıdır diye düşünüyorum.

Çünkü benim tanıdığım Recep Tayyip Erdoğan hiçbir vesayete eyvallah demez!”